Članak

SDP BiH se odlučio: Vranić, Šteta i Čičić za ministre u Vladi KS

Za ministra saobraćaja SDP BiH će predložiti Adnana Štetu koji je tu funkciju obavljao i u Vladi Šestorke.  

SARAJEVO, (Patria) - Socijaldemokratska partija (SDP) je dogovorom stranaka Četvorke dobila tri resora u novoj Vladi KS, a već su i poznati prijedlozi kandidata za pozicije ministara.

Za ministra zdravstva SDP BiH će kandidirati prof.dr. Harisa Vranića koji je i predsjednik Savjeta za zdravstvo SDP BiH, zaposlen je kao ljekar u Općoj bolnici "Prim.dr. Abdulah Nakaš". Ranije je radio na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu. 

Za ministra saobraćaja SDP BiH će predložiti Adnana Štetu koji je tu funkciju obavljao i u Vladi Šestorke.  

Iako je SDP BiH htio i Ministarstvo privrede KS, očito je Narod i pravda imao prednost te će za tu poziciju oni kandidirati ime a to bi mogao biti Haris Bašić ili čak Adnan Delić. 

SDP BiH će dati prijedlog ministra prostornog uređenja i komunalne privrede i infrastrukture a koje će nastati nakon spajanja dva ministarstva. Resor bi trebao voditi Davor Čičić koji je na čelu Sarajevskog kiseljaka.

U narednim danima mandatar za sastav nove Vlade KS Edin Forto i koalicioni partneri bi trebali javnosti predstaviti imena svih novih ministara.

Narod i pravda još uvijek ne izlazi sa imenima kandidata za ministre, a trebali bi imati pet. Samo je izvjestan povratak Admira Katice u MUP. Naša stranka će uz premijera Edina Fortu imati i dva ministra Lejlu Brčić (pravda i uprava) i još jedan resor koji za sada nije poznat. 

Ministarstvo obrazovanja, nauke i mladih podijelit će se na dva, a Ministarstvo za visoko obrazovanje vodit će Melika Husić-Mehmedović koja je prijedlog nezavisnog zastupnika Damira Marjanovića. Jedno Ministarstvo trebao bi dobiti i samostalni zastupnik Damir Nikšić. 

#BiH