Članak

Saznajemo: Vučić predlaže Dodiku pokretanje dijaloga sa Bošnjacima i distanciranje od HDZ-a

Ponuda vodi i priznavanju visokog predstavnika u BiH.

SARAJEVO,(Patria) - Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik sastati će se večeras u Beogradu sa predsjednikom Srbije Aleksandarom Vučićem.

Sam sastanak dolazi nakon brojnih najava o novim (evropskim) i proširenim sankcijama (SAD ) za Milorada Dodika, a moguće i sankcijama za njegove saradnike, te nakon što su vlasti RS-a, potaknute Dodikom krenule u nezakonit proces formiranja paralelnih institucija u BiH. Odnosno entitetskih parainstitucija koje bi preotimale nadležnosti države Bosne i Hercegovine.

Kako saznajemo iz diplomatskih izvora predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, načelno izražava razumijevanje za Dodikove političke pokušaje s ciljem vraćanja na takozvani izvorni Dejton, ali samo ukoliko se oko toga u Bosni i Hercegovini slože sva tri naroda.

Međutim, ono što je zanimljivije od toga jeste savjet koji od Vučića dolazi u formi preporuke. Naime, Vučić kako saznajemo, Dodiku sugerira privremenu promjenu taktike u cilju jačanja pozicije Republike Srpske.

U kontekstu otvaranja dijaloga između Srba i Bošnjaka, Vučić Dodiku predlaže pokretanje istorijskog dijaloga o pomirenju između Srba i Bošnjaka, putem usvajanja zajedničkih deklaracija o genocidu u Jasenovcu i Srebrenici, te da u tome cilju Dodik i vlasti RS-a privremeno odustanu od otvorene podrške izmjenama Izbornog zakona po prijedlozima HDZ-a BiH, koje se ne mogu izvršiti bez kompleksne izmjene Ustava BiH i bez raspakivanja Dejtonskog sporazuma.

Takva sugestija Vučića i ne čudi jer je još od Dodikovog poziva Izetbegoviću da se sastanu i "razgovaraju", jasno je da je strateški interes Beograda i Banja Luke izvući problem neustavnog djelovanja sa terena institucija na teren "dogovora" naroda. S druge strane ni Izetbegoviću takav format rješavanja krize očito nije mrzak, o čemu svjedoči i njegov odlazak u Banja Luku.

Međutim, pokretanje istorijskog dijaloga, prema informacijama iz diplomatskih izvora, ima i praktičan politički cilj. Riješiti pomoću usvajanja ponemutih deklaracija pitanje takozvanog Inzkovog zakona i pitanje priznanja novog Visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, a posljednje je nužan preduslov za bilo kakvu međunarodnu, a posebno zapadnjačku prihvatljivost Republike Srpske čije je očuvanje vitalni interes Republike Srbije.

Dodik je prihvatio Vučićev poziv na razgovor o tim temama, i kako saznajemo izrazio razumijevanje za takvu vrstu prijedloga, ali još uvijek nije poznato da li s tim u vezi daje garancije za njihovu realizaciju.

#BiH