Članak

TRAŽE SANKCIJE ZA DODIKA Dio razgovora o političkoj krizi u BiH vodit će se i u Ambasadi Nizozemske

U BiH borave američki izaslanik za izbornu reformu Matthew Palmer i predstavnica EU Angelina Eichhorst.

SARAJEVO, (Patria) – Dio razgovora oko Izbornog zakona BiH, ali i aktuelne političke situacije u BiH vodit će se i u Ambasadi Nizozemske gdje je 30. novembra planirana večera.

U BiH borave američki izaslanik za izbornu reformu Matthew Palmer i predstavnica EU Angelina Eichhorst.

Podsjećamo, Parlament Nizozemske usvojio je prošle sedmice inicijativu u kojoj se od vlasti te zemlje traži da od partnera u Evropskoj uniji (EU) traže sankcije usmjerene na Milorada Dodika, predsjednika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), koji je i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz entiteta Republika Srpska, zbog negiranja genocida u Srebrenici.

U inicijativi, koju je podnio zastupnik partije DENK Tunahan Kuzu, i podržalo 117 zastupnika, dok je 33 bilo protiv, članovi nizozemskog parlamenta pozivaju vladu te zemlje da se u Europskoj uniji, čija je članica i Nizozemska, zalaže za sankcije usmjerene izravno protiv Milorada Dodika i njegovog kruga moći „kako bi se održao pritisak na dio bosanskih Srba bez utjecaja na narod Bosne“.

U inicijativi se traži od ministra vanjskih poslova Nizozemske da pošalje hitno pismo kolegama iz zemalja članica EU-a u kojem će ih pozvati da se distanciraju od Dodikovih izjava kojima negira genocid nad Bošnjacima.

Inače, europarlamentarka iz Nizozemske Tineke Strik, član Zelenih, koja je boravila u BiH zatražila je raspravu u EP koja je održana 23. novembra. Na toj raspravi više zastupnika je zatražilo sankcije za Dodika, te deblokadu državnih institucija.

Grupa zastupnika u Parlamentu Evropske unije uputila je 25. novembra pismo ministrima vanjskih poslova država članica u kojem pozivaju na uvođenje sankcija članu BiH Predsjedništva Miloradu Dodiku te drugim osobama koje su odgovorne za narušavanje Dejtonskog mirovnog sporazuma.

“Protuustavni bojkot legitimnih državnih institucija od strane stranke koji je uveden prošlog jula zbog usvajanja zakona o negiranju genocida, sproveden je kao prvi korak u konkretizaciji njegove secesionističke agende za Republiku Srpsku,” navodi se u pismu, uz objašnjenje Dodikove inicijative o povlačenju entiteta iz brojnih institucija.

#BiH