Članak

UIO BiH prikuplja rekordne iznose, a uposlenici idu u štrajk: Radimo za mizerne plaće

Više od 13 godina plaće državnim službenicima nisu povećane, a dva puta su smanjivane.

SARAJEVO, (Patria) - U danu kada su iz UIO BiH objavljeni podaci o rekordnim prikupljenim iznosima novca od indirektnih poreza, iz Sindikata Uprave za indirektno-neizravno oporezivanje BiH odnosno Štrajkačkog odbora Sindikata stigla je najava o pokretanju štrajka upozorenja, počevši od 04.04.2022.godine do ispunjenja zahtjeva.

Štrajk će se provoditi svaki dan u vremenu od 12 do 14 sati, na radnim mjestima organizacionih jedinica UINO: graničnim prijelazima, carinskim ispostavama, sjedištima regionalnih centara: Sarajevo, Banja Luka, Mostar i Tuzla, kao i u Središnjem uredu - Glavnoj kancelariji u Banjoj Luci.

Više od 13 godina plaće državnim službenicima nisu povećane, a dva puta su smanjivane.

Iako su se obraćali poslodavcu sa konkretnim zahtjevima, nikada im nije odgovoreno te su odlučili započeti štrajk. Napominju da najniža plaća u UIO BiH iznosi 475,69 KM i nije promijenjena od 2012. godine. Usporedbe radi u FBiH najniža plaća iznosi 540 KM, a u RS 590 KM.

„Državni službenik sa VSS, PDV inspektor ili carinski inspektor ima plaću od 998 do 1298 KM. Obzirom na značaj institucije u kojoj radimo, na fiskalnu stabilnost države, odgovornost posla koji radimo, a za koji smo mizerni plaćeni svoja prava smo odlučili ostvariti putem štrajka“, navodi se.

Zahtjevi Sindikata su vraćanje osnovice za obračun plaće na nivo iz 2008. godine, Zakon o plaćama i naknadama zaposlenih u UINO, ista prava zaposlenih u UINO i Kolektivni ugovor.

Također iz Sindikata poručuju da usvajanje osnovice za obračun plaće, bez usvojenog budžeta ne znači im ništa.

Vijeće ministara BiH je na sjednici 30. marta usvojilo je osnovicu od 535 KM koliko je iznosila 2009. godine.

#BiH