Članak

OHR 'ZABORAVIO' I ČESTITKU Rasprava Kalabuhova i Avdića o 'rusko-srpskim delegatima' i nedolazak Murphyja i Schmidta u Vijećnicu

I svaki put nam dokaže da je njegova očigledna motivacija za djelovanje u BiH ista

Piše: A. Čorbo-Zećo


Danas je Dan državnosti BiH. U sarajevskoj Vijećnici sinoć prijem Željka Komšića i Denisa Bećirovića. Svečarska atmosfera i govori članova Predsjedništva BiH, poruke o nastavku borbe za Bosnu i Hercegovinu, državu u kojoj ima mjesta za sve njene građane! Borba za ove vrijednosti traje.
Te poruke sinoć nisu čuli američki ambasador u BiH Michael Murphy i visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt. A, uvjerili smo se posljednjih mjeseci da malo toga i žele čuti od onih priča koje vode ka uspostavljanju demokratske BiH, jednake svim civiliziranim zemljama, iz kojih na kraju potiču i ambasador i visoki predstavnik.

Iz Ambasade SAD u BiH jutros oglašavanje na Twitteru gdje čestitaju Dan državnosti BiH. 

- Sretan Dan državnosti, Bosno i Hercegovino! Otpravnica poslova Menuti prisustvovala je sinoć prijemu povodom Dana državnosti u sarajevskoj Vijećnici. Sjedinjene Države snažno podržavaju vaš suverenitet, teritorijalni integritet i multietnički karakter - napisali su na Twitteru. 

Zašto nije bio Murphy ostaje nepoznanica. Iz OHR šutnja, nema ni čestitke. Baš kao što je nije bilo niti za 1. mart – Dan nezavisnosti BiH.

No, tada se u Vijećnici pojavio Schmidt u pratnji supruge. I tada sam zvanično pitala OHR zašto nisu čestitali Dan nezavisnosti. Ljiljana Radetić uposlenica OHR-a zadužena za odnose s javnošću tada me je pozvala i kazala 'da ne pravim priču tamo gdje je nema'.

„Ako ste pratili prijem u Vijećnici, vidjeli ste da je Schmidt bio na događaju. Nemojte praviti priču tamo gdje je nema“, poručit će tada Radetić autorici teksta.

Nekoliko mjeseci kasnije ni čestitke ni Schmidta u Vijećnici. Ima li sada priče?

Schmidt je navodno van BiH, ali nije otišao na saslušanje pred Odbor za vanjske poslove (AFET), izbjegava ih, jednako kao i bh. političke snage koje zagovaraju jedinstvenu BiH dovoljno veliku za sve koji ovu zemlju vole i osjećaju svojom.

S druge strane sinoć Igor Kalabuhov, ambasador Ruske Federacije u BiH došao na prijem povodom 25. novembra, Dana državnosti BiH. Svjedočit ću tako i njegovoj ‘raspravi’ s kolegom Avdom Avdićem. 

Upitat će Kalabuhov Avdića – ko će imati četiri delegata u Domu naroda'?

Avdić će mu odgovoriti kontrapitanjem – kako, mislite ko? Kalabuhov će reći 'pa Srbi'? Avdić će dodati – Srbi će imati pet! Ali vi mislite hoće li ruski imati četiri delegata?

Nakon kratkotrajne pauze Kalabuhov će dodati – svi su ruski!

I ovo je priča o BiH, u njoj svi su nečiji, a najmanje bosanskohercegovački, zato se opasna poruka iščitava iz nedolaska Murphyja i potpunog ignoriranja 25. novembra od strane Ureda visokog predstavnika.

Ovo je klasična uvreda za sve one koje vole Bosnu i Hercegovinu, a još jedan dokaz da Schmidtovo ponašanje pokazuje njegov odnos spram BiH kao države. Nismo još zaboravili nadmenost iz Goražda, kao što nismo zaboravili da nije čestitao Dan nezavisnosti, kao što nije čestitao ni Dan državnosti!

I svaki put nam dokaže da je njegova očigledna motivacija za djelovanje u BiH ista: umiriti jednu etnonacionalističku stranku – bh. ogranak Hrvatske demokratske zajednice (HDZ). Ni Dragan Čović niti bilo ko iz HDZ-a ne obilježava ovaj praznik, ignorišu ga perfidno, ne dolaze na prijeme, a čudno ili ne nisu se pojavili ni Elmedin Konaković, Edin Forto…

Zato jutrošnja poruka Komšića da oni koji budu vodili ovu zemlju morat će biti mudri, hrabri i znati se oduprijeti politikama nestabilnosti ima posebnu težinu. Jer definitivno 'ono što vidimo i što se dešava ne samo u BiH već i cijeloj regiji zahtijevat će zaista ljude koji su sposobni da procijene situaciju i da imaju hrabrosti da se odupru tim stvarima i nekim politikama koje ovaj region ponovo uskovitlavaju politički i vode ka nekoj nestabilnoj situaciji'.

 

#BiH