Članak

Nova industrijska revolucija: Top poslovna vijest 2022? RCB Nanotehnologija d.o.o.!

Prema riječima direktorice firme, Hanadi Džabić, višemilionska investicija uključuje adaptaciju objekata za proizvodnju

(Patria) - Dok se na globalnom planu grčevito uvode mjere koje će obezbijediti potpuni prelazak u novu eru industrije kao ultimatum opstanka na planeti, u Vogošći se rade posljednje pripreme za početak rada RCB Nanotehnologija d.o.o.

To je prva kompanija u BiH koja svojim proizvodnim procesom zatvara cirkularni krug ekonomije. Industrija nove generacije kojoj je odgovornost prema prirodi i okruženju ultimativna, a primarna sirovina za proizvodnju su proizvodi na kraju vijeka trajanja. Stoga ne čudi da je RCB Nanotehnologija d.o.o. prepoznata od Agencije za unapređenje stranih investicija (FIPA) BiH kao jedan od najznačajnijih investitora u BiH.

Prije nekoliko dana Vogošća je bila odredište brojnih internacionalnih eksperata iz oblasti fizike, hemije, mašinskog inžinjerstva, gdje su organizirane edukacije i praktične radionice s ciljem sužavanja mogućnosti za bilo kakav propust na početku proizvodnje i lansiranja ovog jedinstvenog proizvoda na globalno tržište. Ovo je ujedno bila i prilika za bh-njemački tim da okupi sve partnere koji su u protekloj godini bili dijelom stvaranja još jedne uspješne poslovne priče u BiH.

Prema riječima direktorice firme, Hanadi Džabić, višemilionska investicija uključuje adaptaciju objekata za proizvodnju, infrastrukturu i mašine za visokosofisticirani tehnološki proces, edukaciju kadrova.

Hanadi Džabić: Očekuje se početak rada

- Početak rada u Vogošći očekuje se u ovoj godini, a u punom kapacitetu proizvodnja će se razviti do kraja 2024. Tokom prve faze svaki sat jedna linija bi trebala proizvesti oko 400 kilograma recikliranog carbon blacka što je 2.500 tona godišnje. Kasnije, godišnji kapacitet bi trebao iznositi oko 30.000 tona - pojašnjava Džabić.

RCB Nanotehnologija d.o.o nosilac je nove tehnologije za preradu čvrstog, suhog granulata karbona (od kojeg se preradom dobija obnovljeni perlirani carbon black /rCB 2.0 ® ., kao i
proizvodi bazirani na spojevima silicijuma i cinka (obnovljena siliku,/rSilica ® i obnovljeni cink/ rZinc ® ) namijenjeni za upotrebu u građevinarstvu i industriji.

Kako bi razvili tehnologiju rafiniranja rCB-a, ostvarili su dugoročnu istraživačko-razvojnu saradnju s Institutom Fraunhofer IBP. Prvo pilot postrojenje izgrađeno je u Koblenzu, a prvo industrijsko postrojenje u BiH.

- Implementirana savremena tehnologija bazirana na otkriću Fraunhofer instituta reducira 2,5 tone CO2 za svaku tonu proizvoda, što je ekvivalentno 100 zasađenih stabala - pojašnjava Džabić.

S krajem 2022. tim čine 35 uposlenih i stimulirani su sa jednokratnom pomoći od po 1.080 KM. Naredne godine očekuje se udvostručen broj, a projekcije su da će 100 radnika svih profila raditi na proizvodnji rCB-a. Osim toga, prigodnim paketima su obradovali i štićenike Doma za nezbrinutu djecu u Vogošći. 

#Biznis #RCBNanotehnologija