Članak

SVE DIKTIRA HADŽIĆ

Zbog malverzacija više nije direktor JU Dom zdravlja KS, ali je Abel Baltić podoban da preuzme OO SDP Novi Grad

(Patria) - Općinski odbor SDP BiH Novi Grad Sarajevo kojim od novembra rukovodi kao v.d. predsjednika Abel Baltić održat će 6. marta redovnu sjednicu. Stanje u ovoj općinskoj organizaciji SDP-a zakomplikovalo se prošle godine kada je odlukom Predsjedništva SDP-a u septembru otkazana izborno-izvještajna konferencija OO SDP Novi Grad, a nekoliko dana kasnije uslijedila je koeltivna ostavka članova Općinskog odbora.

Od tada do danas predsjednik SDP-a Nermin Nikšića, kao ni šef KO SDP Sarajevo Adnan Šteta, nisu pozvali ove članove na razgovor, a među njima je i Mahir Delić koji je bio predsjednik ove organizacije.

U međuvremenu dok novogradski SDP iz sjene preuzima nekadašnji partijski drug Damir Hadžić preko svoje supruge Alme Hadžić i nekolicine odanih kadrova, čini se da Nikšić i Šteta odobravaju ove aktivnosti Baltića. A riječ je o istom Baltiću čiji je izvještaj o radu Doma zdravlja KS oboren na Skupštini KS zbog čega je podnio ostavku koja je prihvaćena. Protiv Baltića je Uredu za borbu protiv korupcije i Tužilaštvu KS podneseno više krivičnih prijava koje se odnose na sporna zapošljavanja, nabavku uniformi, javne nabavke...

Kada je 28 članova podnijelo ostavke u Centralu SDP-a vraćen je pečat ove organizacije koji je prema informacijama Patrije prošle sedmice dat Baltiću. Poziv za sutrašnju sjednicu nisu dobili članovi koji su podnijeli ostavke, a kako saznajemo, na pojedine članove se vrši pritisak da prisustvuju sutrašnjoj sjednici.

Iako u Predsjedništvu SDP-a postoje oni koji se protive Hadžićevom utjecaju i preuzimanju organizacija preko Abela Baltića, još se niko javno usprotivio.

Članovi u ostavci u pismu koje su uputili predsjedniku SDP-a i Predsjedništvu navode da Općinski odbor sazvan na ovakav način nema ni kvorum niti legitimitet za donošenje bilo kakvih odluka.

Također navode da prema Poslovniku o radu OO SDP BiH Novi Grad Sarajevo stoji da OO mora da se izjašnjava o podnijetoj ostavci.

„Kolektivna ostavka nije nikada razmatrana niti prihvaćena od strane Općinskog odbora SDP Novi Grad Sarajevo. Znači formalno-pravno mi jesmo članovi OO Novi Grad Sarajevo, a nepozivanje svih članova OO na zakazanu sjednicu predstavlja kršenje Statuta“, navode.

Prema dnevnom redu sjednice planirane su tačke dnevnog reda „Prijedlog za kooptiranje u Predsjedništvo OO SDP BiH Novi Grad Sarajevo“ i zakazivanje „Izborno-izvještajne konferencije“, uz nepozivanje aktuelne većine članova OO.

„To ukazuje na planirani igrokaz koji se želi sprovesti, a ima za cilj postavljanje za predsjednika OO nekoga iz manjinske grupe koja pokušava nametnuti svoju volju, tj volju već pomenutog dvojca Baltić/Hadžić većini članova OO. Čitava farsa doživjeće svoju realizaciju kroz tačku dnevnog reda „Uvođenje povjereništva u osnovnim organizacijama i interesnim oblicima unutar OO SDP BiH Novi Grad Sarajevo“, što u prevodu znači raspuštanje Mjesnih odbora i sa uvođenjem povjereništva delegiranje manjeg broja članova bliskih grupaciji oko Baltić/Hadžić koji bi prividno dali legitimitet samom izboru novog predsjednika.

Inače, ova općinska organizacija na Općim izborima SDP-u je donijela 8.700 glasova što je najbolji rezultat u KS.

#AbelBaltić #AdnanŠteta #kvorum #SDP #BiH