Članak

TEŠKA SITUACIJA

Bande na Haitiju oslobodile 4.000 zatvorenika u masovnom bijegu iz zatvora

(Patria) - ​Naoružane bande upale su u glavni zatvor u glavnom gradu Haitija Port-au-Princeu, oslobodivši mnoge zatvorenike. Ogromna većina od oko 4.000 muškaraca koji se tamo drže je pobjegla, rekao je lokalni novinar za BBC News. Među njima su članovi bande optuženi za ubistvo predsjednika Jovenela Moïsea 2021. godine.

Nasilje na Haitiju, najsiromašnijoj zemlji u Americi, pogoršalo se posljednjih godina. Bande kojima je cilj svrgnuti premijera Ariela Henryja kontrolišu 80% Port-au-Princea. Najnoviji porast nasilja počeo je u četvrtak, kada je premijer otputovao u Najrobi kako bi razgovarao o slanju multinacionalnih snaga sigurnosti pod vodstvom Kenije na Haiti.

Vođa bande Jimmy Chérizier zvani „Roštilj“ objavio je da ovo koordinisani napad kako bi ga uklonio.

„Svi mi, naoružane grupe u provincijskim gradovima i naoružane grupe u glavnom gradu, smo ujedinjeni“, rekao je bivši policajac, za koga se smatra da stoji iza nekoliko masakra u Port-au-Prenceu.

U talasu pucnjave četiri policajca su poginula, a pet je ranjeno. Francuska ambasada na Haitiju savjetovala je da se ne putuje u i oko glavnog grada. Policijski sindikat Haitija zatražio je od vojske da pomogne u jačanju zatvora, ali je kompleks pao kasno u subotu. U nedjelju su vrata zatvora i dalje bila otvorena i nije bilo tragova
policajaca, javila je agencija Reuters. Trojica zatvorenika koji su pokušali da pobjegnu ležala su mrtva u dvorištu, navodi se u izvještaju.

Jedan dobrovoljni zatvorski radnik rekao je novinarima Reutersa da je 99 zatvorenika, uključujući bivše kolumbijske vojnike zatvorene zbog ubistva predsjednika Moïsea, odlučilo ostati u svojim ćelijama iz straha da će biti ubijeni u unakrsnoj vatri.

Nasilje je rasprostranjeno od ubistva predsjednika Moïsea. Nije zamijenjen, a izbori nisu održani od 2016. godine. Prema političkom dogovoru, izbori su trebali biti održani, a neizabrani Henry je trebalo da se povuče do 7. februara, ali to se nije dogodilo.

UN je u januaru saopštio da je više od 8.400 ljudi bilo žrtve nasilja bandi na Haitiju prošle godine, uključujući ubistva, povrede i otmice, što je više nego dvostruko u odnosu na 2022.

#bijeg #Haiti #Svijet