Članak

SCHMIDT NA POTEZU Čović na grobu Bobana, Dodik se priprema za neustavni 9. januar

U julu ove godine državni zastupnik Šemsudin Mehmedović jasno je opisao politiku HDZ-a i Dragana Čovića.

Piše: A. Vrabac 

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović jučer je položio vijenac na grob predsjednika Hrvatske republike Herceg Bosne Mate Bobana za koju je Žalbeno vijeće Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju u novembru 2017. godine utvrdilo postojanje hrvatskog udruženog zločinačkog pothvata s ciljem etničkog čišćenja dijelova BiH, te da je prvi predsjednik Hrvatske Franjo Tuđman bio dio udruženog zločinačkog poduhvata uz još šest osuđenih.

U julu ove godine državni zastupnik Šemsudin Mehmedović jasno je opisao politiku HDZ-a i Dragana Čovića.

„Sve dok u hrvatskom narodu u BiH budu postojali političari koji se ponose fašističkim naslijeđem, djelom i ulogom Mate Bobana koji je zločinima i etničkim čišćenjem pravio hrvatsku verziju RS-a, HDZ politika u BiH, nosit će breme fašizma, UZP-a, ratnih zločina, logora i sjeverodonjecka. Dragan Čović i dalje njeguje fašistički kancer na tkivu BiH. On se ponosi Matom Bobanom i javno se hvali tim. ČOVIĆEV STATUS QUO! Dok to zlo bude postojalo BiH, BiH ne može naprijed. I to je status quo. Hrvatska politika u BiH ne može izaći iz groba Mate Bobana, naveo je Mehmedović.

Nijedna strana ambasada nije osudila Čovićevo odavanje počasti Bobanu i hvalospjeve na obilježavanju UZP tvorevine, već je on za njih i dalje “nosilac evropskih vrijednosti”. Takve evropske vrijednosti BiH nigdje neće odvesti, a ni Bošnjake kao jedan od konstitutivnih naroda. Čovićevo odavanje počast UZP-u nije osudila niti se oglasila bilo koja stranaka od osam koliko ih s njim pregovara oko formiranja vlasti. Bit će kasno kad se stavi potpis na sporazum. 

Dodamo li tome i pripreme za obilježavanje neustavnog 9. januara u Rs-u i savez Čovića i Milorada Dodika najveći gubitnik bit će BiH.

Odgovornost za sve što će uslijediti u narednom periodu i odluke koje će ići na štetu države snosit će upravo međunarodni faktor u BiH koji već mjesecima kreira političke procese što se vidi i iz aktuelnih pregovora o formiranju vlasti. Za strance je prihvatljiva i UZP politika i politika negiranja genocida, ali ne i SDA, stranka koja je osvojila ubjedljivo najveći broj glasova u FBiH ili Željko Komšić, čovjek koji ima podršku svih naroda u BiH i koji mu daju povjerenje već četvrti put. 

Visoki predstavnik Christian Schmidt trebao bi narednih dana analizirati aktivnosti Čovića i Dodika i postupiti u skladu sa ovlaštenjima koja ima. U suprotnom Schmidt će biti proglašen zaštitnikom HDZ-a i visokim predstavnikom samo za FBiH. 

Osim Schmidta na potezu je i Tužilaštvo BiH koje ignoriše odredbe Krivičnog zakona BiH kojim se kažnjava veličanje ratnih zločinaca, ratnih zločina i negiranje genocida. Izgovori da ne postoji sudska praksa, kako tvrdi glavni tužilac Milanko Kajganić, jednostavno više nisu prihvatljivi. Do kraja godine ostalo je još malo vremena, a iz Tužilaštva BiH počet će pristizati saopćenja o podignutim optužnicama kako bi se ispunila norma. 

Predmeti ratnih zločina rade se sporo, a o tome će Majke Srebrenice uskoro obavijestiti i glavnog haškog tužioca Sergea Brammertza kao i da Tužilaštvo za godinu dana i pored 40 prijava nije podiglo nijednu optužnicu za negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca. 

#BiH