Članak

Državni funkcioneri se 'oparili': Dobili plaće veće za 500 KM

Mnogi funkcioneri ranije su najavljivali da će se odreći ovog primanja pa će dani koji dolaze pokazati ko je zaista bio iskren, a ko populista. 

(Patria) - Izabrani i imenovani funkcioneri zaposleni u institucijama BiH danas su dobili uvećane plaće i do 500 KM. S obzirom na povećanje osnovice i uz pripadajuće koeficijente plaće su enormno uvećane, dok je drugim uposlenim povećana plaća u iznosu koji ne prelazi 100 KM. Među njjima su policajci i vojnici. 

Iako je na sjednicama oba doma PS BiH 27. jula bio pokušaj da se smanje koeficijenti i spriječi ovo povećanje plaće funkcionerima to se nije desilo. U Domu naroda PS BiH Prijedlog Kluba Bošnjaka je odbijen da se razmatra po hitnoj i skraćenoj proceduri te će se razmatrati u redovnoj, dok je u PD PS BiH usvojen prijedlog izmjena Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH Denisa Zvizdića, ali je njegova primjena na čekanju jer nije usvojen i u Domu naroda PS BiH.

Ono što preostaje onima koji su dobili ovo nezasluženo povećanje ionako velikih plaća je da se javno odreknu uvećanog iznosa u korist onih kojima je taj novac stvarno potreban, javnih kuhinja, humanitarnih udruženja, donacija povratnicima i sl. Mnogi funkcioneri ranije su najavljivali da će se odreći ovog primanja pa će dani koji dolaze pokazati ko je zaista bio iskren, a ko populista. 

Povećanje plaća odnosi se na poslanike i delegate u Parlamentarnoj skupštini BiH, članove Predsjedništva BiH, ministre u Vijeću ministara BiH, te njihove savjetnike.

#BiH