Članak

Sutra sjednica PIC-a: OHR mora pojasniti otkud Hrvatska kao predlagač diskriminatornog zakona

Naravno, ostaje otvoreno pitanje kako će se o pokušaju nametanja izjasniti vodeće zemlje članice EU i Sjedinjene Američke Države.

(Patria) - Prema saznanjima Patrije u toku su vrlo žučne rasprave između Ureda visokog predstavnika u BiH i nekoliko ambasada u BiH, jer se vjeruje da bi nametanje Izbornog zakona po željama HDZ-a izazvalo krizu neviđenih razmjera.

Naime, u javnosti se danas pojavila informacija da visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt namjerava nametnuti izmjene Izbornog zakona na HDZ-ovom principu tzv. legitimnog predstavljanja, što bi u praktičnom smislu značilo formiranje trećeg entiteta kroz Izborni zakon BiH.

Kako saznajemo sutra bi trebala biti održana sjednica Vijeća za implementaciju mira (PIC) na kojoj će se raspravljati i o tom pitanju, s obzirom da nekim od članica PIC-a nije jasno zbog čega se sada nakon niza propalih pregovora oko izmjena Izbornog zakona, u kojima su učestvovali i međunarodni zvaničnici, ponovo otvara to pitanje.

Također, nejasno je kako Republika Hrvatska koja nije članica Vijeća za implementaciju mira nego prema relevantnim presudama učesnik u međunarodnom sukobu, i potpisnik Dejtona, uopće može biti predlagač izmjena Izbornog zakona i zašto OHR Republiku Hrvatsku prihvata u svojstvu predlagača zakona u BiH, koje OHR tek nametanjem treba verificirati.

Naravno, ostaje otvoreno pitanje kako će se o pokušaju nametanja izjasniti vodeće zemlje članice EU i Sjedinjene Američke Države, obzirom da se, po svemu sudeći radi o jačanju diskriminacije po etničkom principu.

#BiH