Članak

Remi Crne Gore i BiH: U Podgorici osvojen samo jedan bod

Crna Gora - BiH 1:1 (Marušić 77/ Menalo 62)

(Patria) - Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine gostovala je večeras u Podgorici selekciji Crne Gore u susretu 3. kola grupe 3 B Lige nacija, a duel je završen remijem (1:1). Nakon tri kola BiH drži prvu poziciju u grupi. 

Zmajevi su dosta dobro otvorili Ligu nacija. Prvo bod u Helsinkiju protiv Finske, potom pobjeda nad Rumunima u Zenici, a večeras su imali dosta teško i zahtjevno gostovanje u Crnoj Gori, ali su stigli do boda, iako ostaje žal što nismo kući ponijeli sva tri, a nismo bili daleko od toga.

Na stadionu pod Goricom sjajna atmosfera, koju su dodatno uveličali i bh. navijači, njih oko 700, koji su došli da podrže izabranike Ivajla Peteva i imali su razloga za zadovoljstvo na kraju.

Na samom početku Zmajevi su bili agresivniji, ali je prvi šut uputila domaća selekcija. Šehić je odbranio udarac Jovovića sa 20 metara. Zatim dobra šansa i za BiH. Hadžikadunić je glavom šutirao nakon ubačaja iz kornera, a Mijatović je izvukao loptu ispod prečke.

Na drugoj strani udarac Mugoše sa preko 20 metara, ali dosta neprecizno. Zatim je sa iste pozicije gađao Hakšabanović, ali je pogodio Hadžikadunića u glavu, zbog čega je nakratko utakmica i prekinuta.

Veliku šansu imala je Crna Gora tačno nakon pola sata igre, Tomašević je loptu zakačio glavom, ali ona na kraju nije završila u mreži Šehića. Zatim je Jovović sjajnom fintom izbacio dva bh. igrača, snažno šutirao, ali je prečka bila naš saveznik.

Na poluvremenu Petev je ubacio Menala umjesto Hotića, a naš tim je nešto bolje zaigrao u drugom dijelu. Mijatović, golman Crne Gore, odbranio je dobar udarac Hadžiahmetovića sa ivice šesnaesterca.

U 58. minuti nova dobra prilika za BiH. Nakon ubačaja iz kornera, Menalo se najbolje snašao i pucao, ali je Mijatović odbranio.

Prevljak je zamijenio Pjanića u 61. minuti, a nedugo nakon toga učestvovao je kod vodećeg gola. Sjajna akcija rezervista Prevljaka i Menala, koji je na kraju postigao pogodak.

Crnogorci ozbiljnije prijete tek u 74. minuti nakon prekida kojeg izvodi Božović, Tomašević je probao, ali je na kraju Šehić pokupio loptu. Nažalost, nismo uspjeli da sačuvamo prednost, pa je domaćin u 77. minuti golom Marušića došao do boda. Upravo je Marušić imao dobru šansu u 84. minuti, ali je iskosa s lijeve strane pucao malo pored gola Šehića. Zatim je i Hakšabanović probao, ali je slabo šutirao, pa je ostalo 1:1.

Već za tri dana, u utorak navečer, igramo meč 4. kola Lige nacija, kada ćemo u Zenici na stadionu Bilino polje ugostiti selekciju Finske. 

Selektor Petev kazao je nakon utakmice da čestita ekipi na požrtvovanosti.

"Idemo dalje. Mislim da smo imali kontrolu nad utakmicom. Imamo mi još problema u zadnjih 25 metara i imamo tri dana da to popravimo. Zadovoljan sam zalaganjem igrača. Imamo 27 igrača na spisku. Napravili smo promjene, uveli novu energiju, imamo dva džokera Menala i Prevljaka i imamo veliku korist od njih", kazao je Petev. 

Edin Džeko kazao je nakon utakmice da su igrači malo bili umorni ali da treba stisnuti zube i odigrati još jednu utakmicu.

„Ja uvijek kažem ako ne možeš da pobijediš nemoj da izgubiš. Svi potcjenjuju Finsku, Rumuniju i Crnu Goru ali ekipa je ujednačena i svako svakog može pobijediti. Drugo poluvrijeme smo kontrolisali, primili smo gol, ali treba učiti iz grešaka. Imamo tri dana da to popravimo", kazao je Džeko. 

Kapiten je pozvao navijače da ih u što većem broju podrže u utakmici sa Finskom u srijedu na Bilinom Polju jer im je to potrebno. 

Crna Gora - BiH 1:1 (Marušić 77/ Menalo 62)

Crna Gora: Mijatović - Vešović, Vujačić, Tomašević, Andrija Vukčević - Raičković, Janković - Marušić, Jovović, Hakšabanović - Mugoša.

BIH: Šehić - Sušić, Hadžikadunić, Ahmedhodžić, Kolašinac - Pjanić, Hotić, Hadžiahmetović, Krunić - Gojak - Džeko.

(sportsport.ba/Patria) 

 

#Sport