Članak

Ako građanske stranke žele BiH, a ne fildžan moraju izabrati H i S delegate u Domove naroda

Građanske stranke poput SDP-a i DF-a to moraju shvatiti i povesti računa o tome na koji način sastavljaju liste za sljedeće izbore.

(Patria) - Građanske stranke u Bosni i Hercegovini, u prvom redu SDP i DF, (pa i NS) kao multietničke stranke, jedine su političke opcije koje na izborima mogu ponuditi kandidate iz svih naroda.

Stranke sa etničkim političkim predznakom i etničkom političkom logikom to jednostavno ne mogu, ili u mogu tek u manjem kapacitetu. Nije im u prirodi njihovog političkog djelovanja. Međutim, ako građanske političke opcije i dalju budu pristajale da svoje političko djelovanje jedino ostvaruju kroz bošnjačku kvotu, odnosno kroz prisustvo svojih predstavnika jedino u Klubu Bošnjaka u Domu naroda, ili kroz eventualno obnašanje vlasti na federalnom i državnom nivou samo kroz ministarske pozicije koje u nakaradnom sistemu po nepisanom pravilu pripadaju Bošnjacima, iako se ne budu borile za pozicije koje nominalno pripadaju Hrvatima i Srbima, to će neminovno značiti da su pristale na etničku političku logiku.

Drugim riječima, to znači da su i građanske stranke, a ne samo etničke, pristale na fildžan bošnjačku državicu, odnosno na borbu za trećinu vlasti i pozicije koje pripadaju takozvanoj bošnjačkoj kvoti. Zbog toga građanske stranke moraju načiniti suštinski iskorak, jer jedino izbor građanskih opcija u Klubu Hrvata i Srba sprječava etničku podjelu BiH, i sprječava to da se građanske stranke politički realiziraju samo kroz bošnjačku kvotu. U tom slučaju realiziraju se u svom punom građanskom kapacitetu.

Pokušaji nekih desnih stranaka, poput NiP-a da građanske stranke odustanu od tog koncepta, a prihvate legitimno predstavljanje naroda, pri čemu bi možda i u manjem obimu građanske stranke samo jednim dijelom mogle da djeluju kroz bošnjačku kvotu nisu ništa drugo nego poziv na samoubistvo građanskih opcija, i poziv na gašenje i zadnje nade o građanskoj državi. Participacija građanskih političkih predstavnika hrvatske i srpske etničke pripadnosti u vlasti jedini je put u sigurnost i stabilnost Bosne i Hercegovine, jer se time sprječava etnički koncept formiranja vlasti, političko djelovanje na etničkom političkom principu, pa u konačnici se sprječava i razaranje Bosne i Hercegovine i njenih institucija po istom principu.

Građanske stranke poput SDP-a i DF-a to moraju shvatiti i povesti računa o tome na koji način sastavljaju liste za sljedeće izbore. I ne treba imati nikakvu sumnju, kada je to već dokazano, gdje god se i na bilo kojoj razini vlasti može izdejstvovati omjer 2:1 za državu, a do toga se može doći pametnim glasanjem na izborima i pametnim delegiranjem, tu mogućnost se ne smije odbiti, sve drugo je pristajanje na bošnjačku fildžan državicu na relacijii Bradina – Vraca.

POVEZANI TEKST Jedino izbor građanskih opcija u Klubu Hrvata i Srba sprečava etničku podjelu BiH

#BiH