Članak

Jedino izbor građanskih opcija u Klubu Hrvata i Srba sprečava etničku podjelu BiH

Legitimno predstavljanje naroda kao koncept formiranja vlasti onemogućava izbor probosanskih kandidata u Klub Hrvata i Srba

(Patria) - Legitimno predstavljanje naroda kao koncept formiranja vlasti onemogućava izbor probosanskih kandidata u Klub Hrvata i Srba u Domove naroda na federalnom i državnom nivou.

Ukoliko građanske stranke u Bosni i Hercegovini žele obnašati vlast one ne smiju biti osuđene na to da pretendiraju na političko predstavljanje isključivo kroz Klub Bošnjaka i takozvanu „bošnjačku“ kvotu.

Građanske stranke svoje predstavnike moraju imati i u Klubu Hrvata i u Klubu Srba i u Klubu Bošnjaka i u Klubu ostalih.

S tim u vezi primjetno je da pojedine stranke desnog centra sa sjedištem u Sarajevu (NiP) nastoje da očuvaju koncept legitimnog predstavljanja naroda po kojem građanske stranke (SDP, DF) ne mogu delegirati svoje kandidate u Klub Hrvata i Klub Srba. NIP-ov lider to je objasnio tek sa ispraznom frazom 'nije fer'.

No, građanske stranke ne smiju pristati na takvu političku logiku jer jedino probosanski delegati u Klubu Hrvata i Klubu Srba donose mogućnost participacije građanskih stranaka u vlasti u njihovom građanskom kapacitetu.

Participacija građanskih stranaka u tome kapacitetu u vlasti jedini je put u sigurnost i stabilnost Bosne i Hercegovine, jer se time sprječava etnički koncept formiranja vlasti, političko djelovanje na etničkom političkom principu, pa u konačnici se sprječava i razaranje Bosne i Hercegovine i njenih institucija po istom principu.

Jača pozicija bosanskog političkog faktora može se izdejstvovati jedino kroz zastupljenost građanskih snaga u svim Klubovima naroda a ne samo u jednom, onom bošnjačkom.

Ukoliko građanske opcije ne budu imale mogućnost delegirati svoje predstavnike u sve Domove naroda, bosanski politički faktor će ostati zarobljen unutar bošnjačkih kvota, pri čemu neće biti moguća suštinska promjena političkih odnosa u BiH i suzbijanje institucionalnog terora od strane HDZ-a i SNSD-a i SDA.

Ukoliko s druge strane građanske opcije uspiju da u sve domove naroda delegiraju svoje predstavnike, tek tada će biti moguće da građanska politička većina, preuzme većinu vlasti na federalnom i državnom nivou, umjesto toga što u okviru tzv. bošnjačke kvote ostaje politička većina bez instrumenta u donošenju odluka. Stoga je potrebno da građanska politička i intelektualna javnost na argumentiran način otvori diskusiju o tome; da li je za državu Bosnu i Hercegovinu korisnije to da se građanske opcije bore tek za bošnjačku političku kvotu, ili da svoj demokratski i građanski kapacitet iskoriste u cilju delegiranja političkih predstavnika u sve klubove naroda, kako bi se spriječila etnička podjela države.

#BiH