Članak

Komšić: Čekamo odgovor Kijeva da ih idemo posjetiti

Istakao je kako je „svijet više puta govorio nikome se ne ponovilo“ nakon Drugog svjetskog rata.

SARAJEVO, (Patria) - Željko Komšić, član Predsjedništva BiH kazao je danas da može reći u ime dobrog dijela građana da BiH stoji uz Ukrajinu i ukrajinski narod.

"Generacije kojoj ja pripadam dobro zna o čemu govorimo jer smo osjetili na svojoj koži. Da li će to nešto pomoći u konkretnom smislu, vjerovatno neće, ali je dobro da znate da postoje ljudi, da postoje države, strukture koje stoje iza te pravedne borbe Ukrajine i ukrajinskog naroda. Lako je uporediti te dvije stitucije u BiH 92-95 i situaciju u Ukrajini. Tu smo, stojimo uz Ukrajinu i ukrajinski narod. Najveća šteta su ljudski životi koji se ne mogu nadoknaditi, a sve ono što je razrušeno uvijek se može popraviti“, kazao je Komšić.

Istakao je kako je „svijet više puta govorio nikome se ne ponovilo“ nakon Drugog svjetskog rata.

„Stalno se to zlo u nekom obliku vrati u nekim ciklusima koji su 50, 30 godina. Uvijek vi imate one koji izvuku pravu pouku iz tog sudara sa zlom, a imate one koji očigledno iz toga nisu izvukli pouku već žele to da ponove. To se danas dešava u Ukrajini. 1945. je gotovo cijeli svijet rekao nikad više, a onda se desila BiH, i ne samo BiH širom svijeta je bilo raznih ratova i zločina nad nevinim civilnim stanovništvom i evo sada i Ukrajina. Ne mogu biti lažno optimističan, znam da će se rat u Ukrajini završiti da će neko opet reći nikad više na evropskom kontinentu, ali bojim se da ulazimo u jednu fazu historije da to više niko sa sigurnošću neće moći reći“, kazao je.

Na pitanje da li je razmišljao o odlasku u Ukrajinu, Komšić je rekao da su uspostavili kontakt sa ukrajinskom ambasadom. 

"Čekamo odgovor Kijeva. Što se mene tiče nikad nije problem otići i dati podršku Ukrajini i ukrajinskom narodu. Ja bih volio da mi možemo materijalno više pomoći u ovom trenutku, a to je oružje, municija, sanitetski materijal ali vi znate kako se u ovoj donose odluke, da je tu zbog strukture kakvu imamo i dejtonskog ustava neophodna saglasnost i onih politika koje su u ovom trenutku odabrale rusku stranu. Mi sa njima danas živimo u BiH, mi sa njima dijelimo institucije BiH i oni će učiniti sve da se takve stvari ne realizuju ali ono što može i kad može to po meni treba uraditi", kazao je Komšić. 

 

#BiH