Članak

SAZNAJEMO Viktor Orban dolazi u Banja Luku!

Nije tajna da Milorad Dodik gaji dobre odnose sa Orbanom, a nešto ranije u posjeti Mađarskoj bila je predsjednica RS-a Željka Cvijanović.  

SARAJEVO, (Patria) - Premijer Mađarska Viktor Orban 6. novembra stiže u Banja Luku, potvrđeno je za Novinsku agenciju Patria.

Orban je jedan od zagovornika nove političke grupe u Evropskoj uniji te je već započeo razgovore na tu temu sa partnerima koje vidi u Italiji i poljskom premijeru.

U tekstu koji je objavio Politico navodi se da EU “nije u stanju odgovoriti izazovu očuvanja mira i stabilnosti na Balkanu”, a neki od njenih lidera, kao što je mađarski premijer Viktor Orban predlaže platformu za “opasnu islamofobičnu i antibosansku retoriku”, iskrivljujući činjenice 1990-ih.

Tekst koji potpisuju Arminka Helić i Anthony Mangnall, a koji u naslovu nosi poruku “Moramo razgovarati o Zapadnom Balkanu”, upozorava kako se napredak koji je regija postigla početkom 2000-ih godina sada poništava, a otvara se prostor za one koji uzrokuju probleme.

“Došlo je vrijeme za NATO i EU da rade zajedno i poduzmu mjere za zaustavljanje pada napretka, te da zaštite napredak koji je napravljen”, navodi se u tekstu.

Posljednji primjer oživljavanja nacionalističkih stranaka bio je na lokalnim izborima u Sjevernoj Makedoniji.

Nacionalistička i najveća opoziciona stranka VMRO-DPMNE pala je 2016. godine zbog brojnih korupcijskih afera. Njen bivši lider Nikola Gruevski, koji je deset godina bio na mjestu premijera, pobjegao je u Mađarsku kako bi izbjegao zatvorsku kaznu, dobio je zaštitu Viktora Orbana, no ta se stranka ponovo vratila u lokalnu vlast Sjeverne Makedonije.

Nije tajna da Milorad Dodik gaji dobre odnose sa Orbanom, a nešto ranije u posjeti Mađarskoj bila je predsjednica RS-a Željka Cvijanović.  

#BiH