Članak

ZA BUBNJARE SPREMNI Džindić, Hadžialjević i Novalić našli rješenje: Zavrni ventile, zatvori vrtiće!

Sada su nam ti Mađari jedina alternativa i onda je rješavanje problema spalo na sljedeći zaključaj – zatvori vrtiće, Toplane prebaci na lož-ulje, i kućanstvima zatvori ventile.

Piše: A. Čorbo-Zećo


Nermin Džindić (SBB), ministar energetike i rudarstva FBiH i premijer Fadil Novalić (SDA) najodgovorniji su za novonastalu situaciju kada je riječ o plinu, tačnije plinskoj krizi. Oni su da bi BiH ostavili bez alternativnih kanala dostave plina i prebacili nas na Turski tok silom uklonili bivšeg direktora BH-Gasa Jasmina Salkića koji se žestoko protivio jednostranom raskidu ugovora s Mađarima.

Sada su nam ti Mađari jedina alternativa i onda je rješavanje problema spalo na sljedeći zaključaj – zatvori vrtiće, Toplane prebaci na lož-ulje, i kućanstvima zatvori ventile.

To je rješenje Novalića, Džindića i njihove Bisere Hadžialjević, direktorice Energoinvesta kojoj su prebacili snabdijevanje gasa, a razvlastili BH-Gas ovog posla.
Sadašnji direktor BH-Gasa Mihajlo Krmpotić, čija je funkcija distribucija gasa unutar BiH, navodi da je, prema onome što on zna, rješavanje problema u Bugarskoj moguće ili kasno večeras ili sutra ujutru, međutim zvaničnih informacija nema.

Džindić malo drugačije govori, on vjeruje da će do ujutru biti sve uredu. Opet će nam moći reći, nije važno ko je kriv važno je da se problem riješio. A, zima još nije ni počela, šta nas čeka dalje samo možemo zamisliti.

Almir Bečarević, savjetnik bivšeg direktora BH-Gasa upozorava mjesecima na sve moguće katastrofe, a sve dokumente posjeduje i FUP i Tužilaštvo KS.

„Ono što mene posebno, kao nekog ko se bavi ovom pričom, nije jasno, tražili smo da se odustane od starog pravca snabdijevanja, dakle Ukrajina-Mađarska-Srbija i sada smo na jednom pravcu koji ide preko Bugarske, Srbije. Ovo je dokaz da bilo kakav problem na ovom gasovodu vi praktično ostajete bez gasa. Nemamo alternativu jer drugog gasovoda nema. To je samo ruski gas. Samim ovim se pokazalo se dokazalo da smo dovedeni u jednu nezavidnu situaciju, jer smo sada još više ograničeni na jedan pravac i samo na ruski gas“, rekao je Bečarević.

Alternativa za grijanje je da naložimo vatru i ubacimo bubnjare, a u ovoj političkoj atmosferi dobro će nam doći. Ali, kako će firme koje nemaju alternativu obavljati svoje poslove. Tu se ne može naložiti vatra, jer su postrojenja na plin!? Ko će im nadoknaditi štetu za izgubljene poslove?

Pitanje je kako je moguće da Džindić još nije ni saslušan, iako ćemo u konačnici Mađarima morati isplatiti minimalno 21 milion dolara, jer je on pod krinkom jeftinijeg plina prebacio BiH na Turski tok, a da pri tome nemamo alternativu jer je svojim postupcima zaustavio i izgradnju Južne interkonkecije!

#BiH