Članak

Tužilaštvo KS formiralo predmet o školovanju Sebije Izetbegović

„Po zaprimljenoj informaciji formiran je predmet po kojem se vrše provjere“, kazali su danas iz Tužilaštva KS za Patriju.

Piše: A. Vrabac

Tužilaštvo KS zaprimilo je informacije u vezi školovanja Sebije Izetbegović, direktorice KCUS-a i profesorice na Medicinskom fakulteta Univerziteta u Sarajevu u Hrvatskoj nakon čega je formiran predmet. 

„Po zaprimljenoj informaciji formiran je predmet u kojem se vrše provjere“, kazali su danas iz Tužilaštva KS za Patriju. 

Uprava za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo (KUIP) zatražila je podatke od obrazovnih institucija Hrvatske kako bi se provjerili podaci o školovanju Sebije Izetbegović, generalne direktorice Kliničkog centra univerziteta u Sarajevu.

Putem Ministarstva pravde BiH upućena je zamolnica nadležnim organima Hrvatske za službeno očitovanje i potvrđivanje vjerodostojnosti dokumentacije koju je izdao Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu.

“Uprava za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo je dana 19.07.2021. godine putem Ministarstva pravde BiH uputila Zamolnicu nadležnim organima Republike Hrvatske i Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, radi službenog očitovanja i potvrđivanja vjerodostojnosti dokumentacije izdate od strane Medicinskog fakulteta Sveučilista u Zagrebu na ime Izetbegović Sebije”, saopšteno je iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove krajem jula.

Kantonalna uprava za inspekcijske poslove još uvijek nije zaprimila tražene podatke iz Zagreba. 

Prema do sada dostupnim podacima ne postoje dokazi o položenim ispitima Sebije Izetbegović u Zagrebu koje je priložila prilikom nastavka školovanja na Medicinskom fakultetu u Sarajevu.

Sveučilište u Zagrebu odgovorilo je upit rektora Univerziteta u Sarajevu Rifata Škrijelja o dostavljanju dokumentacije iz službene evidencije Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu o studijama Sebije Izetbegović.

UNSA je poslao fotokopiju indeksa na ime Sebija Izetbegović s molbom da se izjasne o vjerodostojnosti kao i da dostave uvjerenje o položenim ispitima u indeksu.

“Uvidom u arhiv Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu utvrdili smo da je Sebija Izetbegović, rođena 6. travnja 1960. godine u Titogradu, Republika Crna Gora, bila upisana u prvu godinu postdiplomskog studija Ultrasound in clinical medicine u akademskoj godini 1992/1993. U dosjeu imenovane ne postoji dokumentacija na temelju koje bismo mogli potvrditi vjerodostojnost indeksa i izdati uvjerenje o položenim ispitima sadržanim u indeksu”, navodi se u dopisu Sveučilišta u Zagrebu.

Skupština KS jučer je izglasala inicijativu Danijele Kristić kojom se traži od Tužilaštva KS postupanje odnosno da Tužilaštvo KS hitno, putem međunarodne pomoći zatraži provjeru vjerodostojnosti indeksa, s obzirom da se iz do sada prikupljenih i objavljenih informacija može osnovano zaključiti da postoji sumnja u počinjenje krivičnog djela zloupotrebe službenog položaja.

#BiH