Članak

Skupština KS danas potvrđuje tri ministra, SDA ne želi otkriti kada će uputiti apelaciju

Zakon je prestao važiti 12. marta nakon čega je nastupio svojevrsni pravni vakuum.

SARAJEVO, (Patria) – Na današnjoj sjednici Skupštine KS trebala bi biti potvrđena tri ministra nakon što je 7. aprila po hitnoj proceduri ponovo usvojen Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o organizaciji i djelokrugu organa uprave i upravnih organizacija Kantona Sarajevo kojim se jedno ministarstvo razdvaja na dva, a dva spajaju u jedno.

Podsjećamo, ovaj Zakon je prvobitno usvojen 17. decembra 2020. godine, nova Vlada KS imenovana je 5. januara, a po apelaciji federalnog premijera Fadila Novalića Ustavni sud FBiH donio je rješenje kojim je proglasio Zakon neustavnim i da nije donesen u skladu sa Poslovnikom Skupštine KS. Također, u presudi je navedeno da se zakon trebao donositi u redovnoj proceduri i da nije bilo potrebe za hitnošću. 

Zakon je prestao važiti 12. marta nakon čega je nastupio svojevrsni pravni vakuum. Sporni ministri nisu potpisivali akte i odluke, a neke hitne odluke potpisao je premijer KS Edin Forto. Oni su redovno dolazili na svoja radna mjesta, davali izjave u medijima, držali press konferencije. 

Iz Kluba SDA upozoravali su Vladu KS i većinu u Skupštini da Zakon ne usvajaju po hitnoj već redovnoj proceduri, te da će ponovo podnijeti apelaciju. Iz SDA ne žele otkrivati kada će podnijeti novu apelaciju, a na današnjoj sjednici očekuje se burna rasprava na ovoj tački dnevnog reda. 

Iz SDA su podnijeli zahtjev premijeru Forti da se ponovo imenuju tri ministra jer je zakon ponovo usvojen čime ni ministri ne mogu postojati. Mišljenja su da ih je trebalo i razriješiti jer nije bilo pravnog osnova za njihove pozicije.

Forto je uputio zahtjev predsjedavajućem Skupštine KS Elvedinu Okeriću da se ponovi proces imenovanja zbog kako je naveo “različitih pravnih tumačenja po pitanju statusa članova Vlade KS” te da se imenuju Melika Husić-Mehmedović na poziciju ministrice nauke, visokog obrazovanja i mladih, Naida Hota-Muminović na poziciji ministrice odgoja i obrazovanja i Enver Hadžiahmetović za ministra komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša.  

Komisija za izbor i imenovanja i administrativna pitanja 21. aprila utvrdila je prijedlog Odluke o potvrđivanju ministara i uputila ga u proceduru.

#BiH