Članak

Novo pismo graničnih policajaca institucijama: Kako Galić i njegovi ljudi rade protiv BiH!?

Tako su bh. graničari uputili novo pismo, ovaj put Ministarstvu sigurnosti Bosne i Hercegovine, Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH, te Uredu za borbu protiv korupcije. 

SARAJEVO, (Patria) - Graničnim policajcima Bosne i Hercegovine, koji hoće i žele obavljati svoju misiju, u borbi za takvo nešto preostalo je da o neradu u vrhu Granične policije obavještavaju nadležne institucije i mole ih da nešto učine. 

Nije ovo prvo pismo, niti je prvi put da graničari apeluju i vape da država počne da se brani i da im se omogući da rade. Mediji i cjelokupna javnost godinama već suočeni su sa dokazima nerada i antidržavnog djelovanja u upravi Granične policije. Čini se da samo Tužilaštvo i Ministarstvo sigurnosti BiH to ne vide.

Tako su bh. graničari uputili novo pismo, ovaj put Ministarstvu sigurnosti Bosne i Hercegovine, Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH, te Uredu za borbu protiv korupcije. 

Novinska agencija Patrija objavljuje pismo pripadnika Granične policije upućeno pomenutim institucijama: 

“Ovu informaciju vam dostavljamo jer se tiče jednog od gorućih problema ove države -  migrantske krize. Ministarstvu sigurnosti BiH dostavljamo zbog nadležnosti kada je u pitanju migrantska kriza. VSTV BiH dostavljamo iz razloga što ne želimo dostaviti Tužilastvu BiH direktno. Sve što dođe na Tužilastvo BiH a tiče se Zorana Galića, direktora GP BiH, Gordana Tadić zaduži nekog od svojih tužilaca koji sve urade da se ništa ne uradi. 

Zato VSTV ako ima ingerenciju neka proslijedi i prati rad po ovoj mnogo važnoj informaciji. 

Uredu za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom dostavljamo informaciju kako bi se upoznali šta radi direktor jedne policijske agencije, a posebno agencije koja je najvažnija kada je u pitanju migrantska kriza. 

O čemu se  radi: S obzirom da se u zadnje vrijeme dosta govori i piše o direktoru Granične policije BiH Zoranu Galiću da radi za Republiku Hrvatsku kada je u pitanju migrantska kriza i to u smislu da preko sebi lojalnih i odanih policijskih službenika, dopušta da policija Hrvatske prebacuje migrante na teritoriju BiH sa teritorije RH i to bez poštovanja ikakvih procedura, to jest na nelegalan način. Dosad se govorilo da se te aktivnosti provode uglavnom na području sjeverozapada, područje Bihaća. Galić u svojim izjavama negira gore navedeno, navodeći da radi po zakonu, čuva granicu i na ulazu u BiH i na izlazu iz BiH. 

Međutim, slijedeća informacija govori da Galić ipak radi za Republiku Hrvatsku.

Takve aktivnosti je organizovao i na području koje pokriva Postrojba GP BiH Doljani. Za zapovjednika te postrojbe odnedavno je postavio Mišetić Ivana, dotadašnjeg zapovjednika Postrojbe GP Gorica. Policija Republike Hrvatske vraća sve migrante koje zatekne na teritoriji RH, pa čak i na samim izlazima prema Sloveniji, dovoze te iste migrante u granični pojas BiH, od Neuma do Vrgorca tako što migrante izbace na samoj graničnoj liniji na teritoriji BiH. 

Koordinaciju tih aktivnosti vrše zapovjednik GP RHrvatske sa zapovjednikom postrojbe GP Doljani Mišetić Ivanom.

Mišetić šalje patrole koje te migrante odvoze u Mostar na autobusku stanicu na lijevoj obali. Na početku takvog postupanja je sačinjena i službena zabilješka od strane jednog policijskog službenika, koji je vidio da se radi o nelegalnim aktivnostima. Mišetić je poslije toga zabranio takva pisanja. Zatim je izvršio odabir policajaca koji su postupali po njegovim uputama, a uglavnom su to policajci hrvatske nacionalnosti i nekoliko srpske.  To je uradio kako bi zaštitio te kriminalne radnje, a sve po dogovoru direktora Galića i direktora RH. Na ovakve postupke ostavljanja migranata na autobuskoj stanici u Mostaru bilo je reakcija MUP HNK Mostar, jer su postale česte te pojave. 

Zatim, nisu rijetke pojave da policajci RH vrše postavljanje nadzornih kamera na teritoriji BiH, a uz samu graničnu liniju sa RH. 

U jednom od tih slučajeva policijski službenik Postrojbe GP Doljani je našao kamere neposredno kod graničnog prelaza Crveni grm i iste je uzeo i sačinio službenu zabilješku.

Od dolaska zapovjednika Mišetića u postrojbu GP Doljani vidno je izmijenjen način rada, gdje je zapovjednik Mišetić sve policijske službenike Bošnjake koji se nalaze u rukovodstvu postrojbe, grubo odstranio da nemaju uvid u navedene njegove kriminalne aktivnosti. Zatim je formirao patrole od podobnih, njemu odanih Hrvata i Srba. Zatim, Mišetić je samovoljno i nezakonito izvršio zabranu unošenja akata u DMS (system za upravljanje dokumentima) , a najviše se radi o službenim zabilješkama o događajima koji se dešavaju u toku smjene policajaca, gdje njegovi podobni šefovi smjena te događaje ili ne unose ili ih unose na friziran način, što je očita zloupotreba položaja i ometanje rada policajaca, što isti iz straha ne smiju da prijave.

Ima više slučajeva kad se migranti dovedu u prostorije GP u Postrojbe GP Doljani, a da se ne konstatuje odakle su vraćeni, ne konstatuju se njihove povrede i da su od istih oduzete njihove lične stvari (mobiteli, novac i dr.).

Na navedene načine Mišetić je u potpunosti stavio pod kontrolu sve što bi moglo razotkriti te njegove kriminalne radnje. Dobro zamišljeno, ali ipak prepoznato od strane policijsklih službenika. Sinhronizaciju ovih aktivnosti Mišetić pprovodi vezano i za Postrojbu GP Gorica, gdje te aktivnosti provodi vd zapovjednik PGP Gorica Ivica Sabljo.

Potpunu istu strategiju sprovodi i načelnica TU Zapad Viktorija Damjanović.

Sa ovakvim radnjama su upoznati i pojedini policijski sluzbenici Bošnjaci, koji zauzvrat lojalnosti dobijaju stimulacije i unapređenja u više činove ..  Mišetić je dakle i doveden namjenski od strane Galića I Vladimira Popovića, Galićevog najblizeg saradnika, kako bi izvršavali ovakve nezakonite i kriminalne aktivnosti vezane za migrantsku krizu, a sve u svrhu destabilizacije države BiH. Navodi ove informacije su provjerljivi, i postoje načini da se potvrdi dokaze njena tačnost.”, rečeno je u pismu.  

#BiH