Članak

Tri istrage o AU u BiH i Prciću: Stekli se uvjeti za oduzimanje dozvole za rad

Iz Kantonalne inspekcije TK navode da su se stekli uvjeti za oduzimanje dozvole za rad AU u BiH.

Piše: A. Vrabac 

U ovom trenutku dva kantonalna i Tužilaštvo BiH vode istragu o Američkom univerzitetu u BiH i njegovom osnivaču Denisu Prciću. Iako se već godinama govori o brojnim nelogičnostima, nezakonitostima u radu AU u BiH na području Kantona Sarajevo o čemu je Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) još 2018. godine predala Tužilaštvu KS, tužilac koji radi na tom predmetu Sanin Bogunić nije radio svoj posao, sve do trenutka kada su se uključila druga tužilaštva.

Javna je tajna da AU u BiH nije imao dozvolu za rad na području Kantona Sarajevo, što je u više navrata potvrđeno Patriji, ali je i pored toga Prcić godinama upisivao studente, organizirao nastavu na više lokacija u Sarajevu, a o čemu će posvjedočiti brojni studenti koji su prevareni i nisu dobili svoje diplome ni nakon četiri godine studija. Prcić je stvorio mrežu predavača kojih je prema katalogu više od 100 iz različitih policijskih, pravosudnih i sigurnosnih institucija, uključujući ministarstva sigurnosti i odbrane, Oružanih snaga BiH, čime se “zaštitio” od bilo kakvih provjera. Među tim imenima su i još uvijek utjecajni zvaničnici, dobar dio njih je iz SDA, a i posljednji program Nacionalne sigurnosne akademije koja je omogućavala i doktorski studij je zaustavljen nakon otkrivanja afere na AU u BiH.

Tužilaštvo BiH počelo je istragu onog trenutka kada je direktor OSA-e Osman Mehmedagić Zajedničkoj komisiji za nadzor nad radom OSA-e dostavio diplomu sa AU u BiH koju je navodno stekao 2013. godine, a istu je proglasio tajnim dokumentom! Kako nešto što bi trebao biti javni dokument, a pritom je traženo i konkursom može biti tajni dokument pitanje je na koje će dati odgovor Tužilaštvo BiH. U okviru istrage koju vodi tužilac Oleg Čavka ispitano je više desetina svjedoka koji su bili i predavači na AU u BiH, kako u Tuzli tako i Sarajevu, kao i studenti koji su podnijeli krivičnu prijavu protiv Prcića prošle godine.

Ubrzo nakon podnošenja krivične prijave Tužilaštvo Tuzlanskog kantona je u novembru 2020. godine izvršilo pretres prostorija koji koristi AU u BiH, te jedan privatni stan u kojem su pronađene odštampane diplome. Prcić je od studenata tražio dodatnu uplatu od 1.500 KM što je pravdao navodnom američkom reakreditacijom iako je ista važila do kraja 2020. godine. Studenti koji nisu pristali platiti traženi iznos nisu dobili diplome, te su se u konačnici odlučili prijaviti Prcića za iznudu.

No, to nisu jedine nezakonitosti vezane za AU u BiH. U avgustu 2020. godine izvršen je inspekcijski nadzor na AU u BiH te je tada utvrđeno da od 2005. godine kada je Prcić osnovao ovaj univerzitet nije izvršen nadzor Ministarstva obrazovanja i nauke TK. Zakon o visokom obrazovanju TK u članu 25 kaže: “Ministarstvo najmanje jedanput u pet godina utvrđuje da li visokoškolska ustanova ispunjava uslove propisane ovim zakonom“.

Član 27. istog zakona predviđa u kojim slučajevima se može oduzeti licenca.

“Ako se na osnovu inspekcijskog nadzora utvrdi da je visokoškolska ustanova prestala ispunjavati uslove iz licence i akreditacije, a uočeni propusti se ne mogu otkloniti bez ozbiljnih posljedica na kvalitet studija, Ministarstvo će na osnovu mišljenja i preporuka Agencije rješenjem oduzeti licencu. Ako se uočeni nedostaci mogu otkloniti, Ministarstvo će ostaviti rok ne duži od šest mjeseci u kojem visokoškolska ustanova mora otkloniti uočene nedostatke”, navodi se u Zakonu.  

Inspektori su provedenim nadzorom utvrdili da se broj profesora po ugovoru o djelu smanjivao sa 7 koliko su ih imali 28.12.2017. na ukupno 5 koliko su imali 03.07.2020. godine od čega su četiri dekani. Isto tako je utvrđeno da nemaju kapacitet prostora koji je naveden kada su dobili dozvolu za rad.  

Iz Kantonalne inspekcije TK navode da su se stekli uvjeti za oduzimanje dozvole za rad AU u BiH.

Na potezu je ministar obrazovanja Elvis Baraković (SDP BiH) kojeg danima ne uspijevamo kontaktirati, a kako je kazao za FTV šokiran je saznanjima o dešavanjima na AU u BiH.

Zbog prijave studenata američkom ACICS-u Prcić je krajem oktobra dobrovoljno tražio povlačenje akreditacije, a ni zvanična web stranica nije u funkciji.

Tri istrage koje se vodi u ovim tužilaštvima trebale bi dati odgovore na pitanja ko je i zašto omogućio Prciću nelegalan rad na području KS gdje mu je tržište bilo i atraktivnije, a samim tim i zarada. Da li su pojedinci na utjecajnim pozicijama pokrivali Prcićev nezakonit rad i da li su na taj način ostvarivali zloupotrebljavali položaj i ostvarivali novčanu korist.   

#BiH