Članak

DONOSIMO IMENA Brigadiri, oficiri, ministri predavači na AU u BiH!?

Među predavačima na NSA neka su od zvučnih imena, a među njima su kadrovi Ministarstva odbrane, Ministarstva sigurnosti BiH.

SARAJEVO, (Patria) – Istraga koju vodi Tužilaštvo BiH otkrila je brojne neregularnosti u radu Američkog univerziteta u BiH čiji je osnivač Denis Prcić, a koji je registrovan za rad u Tuzlanskom kantonu. No, Američki univerzitet u BiH je godinama upisivao studente u Sarajevu, iako nema odobrenje za rad. Nastava je održavana u više iznajmljenih prostora. Prvobitno je to bilo u Uniticu, pa u zgradi nekadašnje TV Pink na Alipašinom Polju, do prostorija u srednjoj Mašinskoj školi. Danas u Mašinskoj školi nema ni traga od AU u BiH. 

AU u BiH i Prcić kao prvi čovjek te institucije godinama su pravili mrežu povezujući se sporazumima o saradnji sa brojnim institucijama, prvenstveno policijskim, sigurnosnim, sudskim kako bi se na taj način stvorio privid legalnosti njihovog rada. 

Nakon što je AU u BiH konačno postao predmetom istrage Tužilaštva BiH u okviru provjere diplome direktora Obavještajno-sigurnosne agencije Osmana Mehmedagića s ovog univerziteta koju je stekao navodno 2013. godine, a proglasio tajnim dokumentom počeli su se otkrivati i drugi detalji. 

Zbog tri istrage koje se za sada vode u vezi AU u BiH (Tužilaštvo Tuzlanskog kantona, Tužilaštvo BiH, Tužilaštvo KS) zaustavljeno je odvijanje nastave na Nacionalnoj sigurnosnoj akademiji koja je posljednji program koji je pokrenut na AU u BiH. Pitanje je gdje je i da li je uopšte registrovan taj program. No, 2019. godine nudili su institucijama određeni broj doktorskih stipendija.  

Među predavačima na NSA neka su od zvučnih imena, a među njima su kadrovi Ministarstva odbrane, Ministarstva sigurnosti BiH, neki još u aktivnoj službi i radnom odnosu, a neki su penzionisani. 

Novinska agencija Patria dobila je informacije da su neki od predavača na NSA bili: Selmo Cikotić, aktuelni ministar sigurnosti i bivši ministar odbrane, Muhamed Smajić, sekretar Ministarstva odbrane BiH, Samir Rizvo iz Ministarstva sigurnosti BiH, Ferid Mazalović, brigadir u penziji, Osman Sušić predavač na Fakultetu političkih nauka, Senad Kolar, kapetan MO BiH, Alija Kožljak, brigadir u penziji MO BiH, Husein Omerović, Edin Fako, brigadir OS BiH, Enes Bezdrob, član Nezavisnog odbora za nadzor rada FUP-a, Arben Murtezić, direktor Centra za edukaciju sudija i tužilaca Federacije Bosne i Hercegovine, Tašo Dacić, penzionisani brigadir MO BiH i zastupnik u Federalnom parlamentu, Alem Kaplan, pukovnik OS BiH. Kao predavači na NSA bili su i Brane Janković i Dževad Burić, penzionisani brigadiri koji su 2019. godine vodili studente NSA i na praktični dio nastave. 

U katalogu koji je Američki univerzitet u BiH slao studentima za 2019/2020. akademsku godinu nabrojano je je više od 100 imena koji se pojavljuju kao predavači. Među njima ima osoba koje obavljaju druge funkcije kao što su direktori nekih institucija, šefovi misija van BiH, profesora. Jedno od imena koje se spominje u katalogu u dijelu administracije i osoblja AU u BiH je nekadašnji direktor OSA-e Almir Džuvo

AU U BiH nudio stipendije brojnim institucijama

Američki univerzitet u BiH šireći svoju mrežu godinama unazad je nudio i brojnim institucijama (policija, ministarstva unutrašnjih poslova, agencije) određeni broj stipendija – besplatnog školovanja uposlenika, a što je zainteresiralo i Tužilaštva BiH. 

U avgustu 2020. godine tužilac Oleg Čavka zatražio je od državnih agencija (SIPA, DKPT, GP BiH), FUP-a, te kantonalnih MUP-ova informaciju da li imaju potpisan sporazum sa AU u BiH, te da dostave imena službenika koji su studirali ili studiraju na AU u BiH. 

U istom mjesecu na dopis Tužilaštva BiH odgovorio je direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Mirsad Vilić. On je potvrdio da je DKPT sklopio ugovor 21.04.2016. godine. Kada je riječ o uposlenicima koji su studirali ili studiraju na AU u BiH DKPT nema te podatke jer su polaznici aplicirali lično putem e-maila. 

Spisak imena iz kataloga AU u BiH 

Iako se kao rektor AU u BiH pojavljuje Mirsad Đonlagić, sve procese i odluke donosi predsjednik AU u BiH Denis Prcić. 

#BiH