Članak

Tužilaštvo TK još uvijek saslušava svjedoke u vezi prijave protiv Denisa Prcića i AU u BiH

Kompletna materijalna dokumentacija, uključujući i diplome studenata, kao dokazni materijali, se i dalje nalaze u MUP-u TK i pod nadzorom Tužilaštva TK. 

TUZLA, (Patria) - U predmetu Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona, formiranog na osnovu  krivičnih prijava protiv predsjednika Američkog univerziteta BiH Denisa Prcića, postupajući tužilac i istražitelji MUP-a TK poduzimaju niz istražnih radnji, odgovorili su iz Tužilaštva Tuzlanskog kantona na upit Novinske agencije Patria. 

„Izuzeta je obimna relevantna materijalna dokumentacija iz Univerziteta koja je predmet analize postupajućeg tužioca. Saslušan je veći broj osoba u svojstvu svjedoka, te su i dalje u toku saslušanja određenih svjedoka. U predmetu se provode i brojne druge druge istražne radnje u cilju utvrđivanja svih okolnosti vezanih za krivičnu prijavu. Denis Prcić, kao predsjednik Američkog univerziteta BiH, je u ovom predmetu  trenutno u svojstvu prijavljene osobe, te se utvrđuje da li postoje osnovi sumnje da je kao odgovorna osoba počinio krivično djelo zloupotreba položaja i ovlašćenja“, navode iz Tužilaštva TK. 

Kompletna materijalna dokumentacija, uključujući i diplome studenata, kao dokazni materijali, se i dalje nalaze u MUP-u TK i pod nadzorom Tužilaštva TK. 

„Nakon obavljanja svih potrebnih provjera i istražnih radnji će se donijeti tužilačka odluka u ovom predmetu“, navode iz Tužilaštva TK. 

Podsjećamo, u drugoj polovini novembra 2020. godine izvršeni su pretresi i prostora Univerziteta i privatnog stana gdje su pronađene odštampane diplome studenata. 

Osnivač i predsjednik AU u BiH Denis Prcić u mailovima koje je slao studentima tražio je da dodatno uplate po 1.500 KM za navodnu reakreditaciju, a zbog čega je bilo zaustavljeno izdavanje diploma. Studenti koji su odbili platiti traženi iznos prijavili su Prcića Tužilaštvu TK. 

Prcić je krajem oktobra 2020. dobrovoljno od američke akreditacijske kuće ACICS-a zatražio povlačenje akreditacije s obzirom da su studenti prijavu bili uputili i ACICS-u koji je počeo istragu.  
Istragu o Američkom univerzitetu u BiH vodi i Tužilaštvo BiH, ali i Tužilaštvo KS. Prije nekoliko godina opsežan izvještaj Tužilaštvu KS predala je SIPA. Utvrđene su brojne neregularnosti u radu ovog univerziteta koji je godinama radio i upisivao studente u Sarajevu na području KS iako nema dozvolu za rad. AU u BiH u Sarajevu je osnovao Visoku školu „Američka škola za ekonomiju“, ali su studenti upisivani na druge fakultete koji su registrovani u TK. 

Ni rad AU u BiH na području TK nije bio pod adekvatnim nadzorom Ministarstva obrazovanja koje 15 godina nije izvršilo nikakav nadzor što je utvrdila Kantonalna inspekcija TK. 
Nakon što su počele brojne istrage, na AU u BiH došlo je do obustave nastave, pa je tako ugašena i Nacionalna sigurnosna akademija jedan od posljednjih pokrenutih studijskih programa. 
 
 

#BiH