Članak

Kako je Četvorka dozvolila da SDA u 'blato' uvuče Bogićevića

Na prvom mjestu, lideru “Četvorke” nedostaje građanskog kredibiliteta.

Piše: A. Čorbo-Zećo 

Nakon Lokalnih izbora u Sarajevu, “Četvorka” je slavodobitno proglasila pobjedu, tvrdeći da će njihov kandidat Bogić Bogićević biti glatko izabran i za gradonačelnika. No, kako stvari izgledaju danas, daleko od toga da je izbor kandidata “Četvorke” gotova stvar. 
 
Novi saziv Gradskog vijeća tek se počinje birati, ali kompleksnost i nepredvidljivost procesa te sukobi unutar vijećnićkih klubova “Četvorke” i prelasci iz stranaka u stranku ozbiljno su zabrinuli neustoličenog lidera Četvorke Elmedina Dinu Konakovića.
 
Tim prije što je kandidat SDP-a za gradonačelnika Bogić Bogićević i sam kazao da je pristao ukoliko zaista postoji ta komotna većina. 
 
Indikativno je da je baš Konaković reagirao na izjavu gradonačelnika Sarajeva Abdulaha Skake koji je konstatirao ono što je potpuno jasno – da indirektni izbori za gradonačelnika tek predstoje te da ništa još nije gotovo - a nije reagirao primjerice SDP koji je Bogićevića predložio. To potvrđuje da znatno veći interes za imenovanje Bogićevića za gradonačelnika ima Konaković nego sam SDP. Naime, Bogićević je neophodan Konakoviću na poziciji gradonačelnika iz nekoliko razloga, a niti jedan nije u interesu Bogićeviću. Na prvom mjestu, lideru “Četvorke” nedostaje građanskog kredibiliteta, pa bi mu zvučno ime poput Bogićevića dobro došlo da njime pokrije političke promašaje i neuspjehe.
 
Iza patriotskih razloga kandidature Bogićevića krije se Konakovićev motiv da svoj tvrdi radikalizam i populizam pokrije Bogićevićevim imenom i to na poziciji gradonačelnika, odakle neće imati nikakvog suštinskog utjecaja na politiku koju vodi “Četvorka”. Već je jasno da će Konaković tražiti jednu poziciju dogradonačelnika i u rukovodstvu Gradskog vijeća.  

Uz to, Konaković se pribojava situacije u kojoj bi na mjestu gradonačelnika Sarajeva ponovo bio Abdulah Skaka, kandidat SDA, koji u svom mandatu i nije loše radio. Podsjećamo na realizirane projekte poput izgradnje nove Žičare, obnove Olimpijskog muzeja ili organizacije EYOF-a u Sarajevu.

Konaković po svaku cijenu mora izbjeći situaciji u kojoj bi se još četiri godine morao trkati sa ambicioznim Skakom, čiji reizbor bi mogao imati i veliki simbolični značaj za SDA. Problem je što se Četvorka, očito zbog loših kadrova, već suočila sa transferima koji SDA nisu strani. 

Stoga je lideru “Četvorke” izuzetno važno da potroši politički kapital Bogićevića i time oslabi i SDP, ali i cijeli lijevi blok, dajući im poziciju gradonačelnika, skroman budžet i još manje nadležnosti, a za sebe čuvajući poziciju hladovine iz koje kontrolira izdašan kantonalni budžet.  
 
Zato je apsolutno jasno zbog čega su krenuli pritisci na buduće vijećnike i na cjelokupnu javnost koja se priprema na haos ako kojim slučajem Bogićević ne bude imao dovoljan broj ruku. Imenovanje Skake na mišiće nekako bi se moglo i 'svariti' s obzirom na ranija djelovanja SDA, ali Bogićevićev kredibilitet ne smije se dovesti u pitanje na način da se 'skupljaju ruke'.
 
Na kraju, kada je i pristajao na kandidaturu uslov je bio postojanje većine.
 
Sam Bogićević za sada ne govori mnogo, a prema njemu bliskim izvorima želja mu je da u već poznim političkim godinama izbjegne tešku i mučnu političku borbu.
 
Malo je vjerovatno da će Bogićević pristati da bude Konakoviću dužan što mu je na sumnjiv način osigurao minimum ruku za mandat gradonačelnika.
 
Teško da će pristati da na takav način završi političku karijeru i teško je povjerovati da će SDP pristati da ne zaštiti Bogićevića onako kako toj ovaj velikan politike zaslužuje.

Da ne bude nejasnoća, jasno da bi eventualni izbor Skake došao glasovima „političkih papaka“, a problem Četvorke je što je takve osobe primila u svoje redove. 
 

#BiH