Članak

Memić predao zahtjev za smjenu VSTV-a, prikupljeno 11.000 potpisa građana

Uz peticiju je predao i zahtjev u kojem se navodi: 

SARAJEVO, (Patria) – Muriz Memić, otac ubijenog mladića Dženana Memića jutros je predao na protokol VSTV-a peticiju sa više od 11.000 potpisa za ostavku svih članova Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV). 

Uz peticiju je predao i zahtjev u kojem se navodi: 

„Svi ste upoznati sa borbom moje porodice i borbom porodice Dragičević koji za protivnike, između ostalih, imamo i osobe koje ste vi imenovali za obavljanje pravosudne funkcije. 

Posebno su vam poznate činjenice i okolnosti pod kojim je bivši predsjedavajući vijeća morao podnijeti ostavku na poziciju predsjednika VSTV-a. Razlog našeg poziva građanima BiH da se izjasne za vaše ostavke, kao znak podrške našoj porodici i porodici Dragičević, našoj borbi, leži u činjenici da ste svojim angažmanom u proteklih pet godina umjesto saveznika pravdi i istini, vi u kontinuitetu radili na štetu naših porodica i građana BiH. 

Šteta se ogleda u nizu netransparentnih i nepravičnih odluka koje su donošene isključivo vašom voljom. Te odluke su u korist pojedinaca i režima kojima pripadaju. Vi znate kojih. 
Da ne bi išli u detalje, kojih ste svjesni, zbog kojih je predsjedavajući morao odstupiti, pozivam vas u ime građana koji su nam za svega tri dana dali veliku podršku svojim potpisom na peticiji, da podnesete ostavke te svoje mandate dajte na reviziju i ocjenu“, navodi se u zahtjevu, piše Patria. 

Peticija će biti predata i OHR-u, Privremenoj istražnoj komisiji Predstavničkog doma PS BiH za stanje u pravosuđu odnosno predsjedniku Damiru Arnautu i Misiji OSCE-a.  

#BiH