Članak

Hoće li Čedo odvesti Komšića ‘zemuncima’?

Ma uzmite i Jecu Karleušu, bar ne tuče ljude po ulici.

Piše: Rasim Belko


Bio je omiljen i dobrodošao u većem dijelu naše države. Političar kakvog smo priželjkivali, za kojeg smo navijali. Rušio je balkanskog kasapina Slobodana Miloševića. Sarađivao s pokojnim Zoranom Đinđićem.

Čedomir Jovanović koračao je ka velikoj političkoj karijeri. Međutim neke odluke u počecima, ali i one koje donosi unazad nekoliko godina odvele su ga na nivo nižerazrednih političkih pijuna i u crnu hroniku.

U međuvremenu Jovanović postaje savjetnik člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića. Ništa sporno s obzirom na popularnost koju je imao u Bosni i Hercegovini, kao jedan od rijetkih glasova razuma s onu stranu Drine.

A onda je Čedo postao čedo. Ni manje ni više nego Aleksandra Vučića. Opozicija, kakva god da je u Srbiji, provalila je igru poltrona zamaskiranog u opozicionara.

Ruku na srce, partija Čedomira Jovanovića odavno je fenjeraš političke scene u Srbiji, a u praksu im prelazi rezultat ispod cenzusa.

Čedo je potom sa političkog prešao na teniski teren. Nakon što je prebolovao koronavirus, u stilu Novaka Đokovića bekendom je tukao vlasnika klinike, šakama napao pravnog zastupnika.

Neopaženo nije prošla ni montirana svađa s Cecom i vlasnikom Pinka Željkom Mitrovićem u studiju ove televizije oko toga ko je i zbog čega hapšen u akciji “Sablja”, te s kojim je mafijaškim klanovima Čedo Jovanović teferičio.

Uz sve to Jovanović je na kraju postao počasni građanin Kantona Sarajevo, a kako je zaslužio tu najnebitniju počast mnogima ni danas nije jasno.

Ipak, nešto je u svemu tome mnogo nejasnije.

Na zvaničnoj stranici Predsjedništva Bosne i Hercegovine, u odjelu za Kabinet Željka Komšića Jovanović je naveden kao savjetnik.

Komšić, u nedostatku političkih prijatelja koje je otjerao ulaskom u vezu s SDA, očito se ne želi odreći Jovanovića, usprkos svim skandalima koje ovaj kreira u Srbiji.

Zbog toga možemo biti zabrinuti, jer Komšić uz ovakvog savjetnika lako može krenuti s druge strane zakona, i tjerati neku svoju pravdu bekendom.

A Jovanović je počeo kopirati svog novog političkog mentora. Sada je na naslovnicama Kurira, a izborni debakl svoje koalicije s rezultatom od 0,3 posto osvojenih glasova pravda izjavama prodavačice da su ona i muž sto posto uz njega. Oni valjda spadaju u tih 0,3 posto.

Kako je krenulo, putem svog savjetnika kreće se i Željko Komšić. S obzirom da ga još nije otpustio, Komšić poručuje da mu je Jovanović prihvatljiv savjetnik.

Šta onda možemo očekivati od člana Predsjedništva BiH, osim da krene reketom na protivnike.

Možemo očekivati da Željko, po uzoru na Jovanovića i Vučića postane tabloidna tema, a da mu izborni rezultat bude na nivou cenzusa.

Jer, Čeda je sam u jednom intervju priznao da je Komšiću savjetovao da u krizi unutrašnjih odnosa u BiH “vjeruje Vučiću”.

“Iako Vučić, zato što je naučio neke lekcije, ni sam sebi ne vjeruje”, dodao je Jovanović.

Pomenuto je Jovanović kazao početkom februara ove godine. Šest mjeseci poslije Vučić se sprema za put u Vašington. Tamo će se pričati o Kosovu i rješenju pitanja njegove nezavisnosti.

Isti taj, Čedin Vučić, kao as u rukavu čuva dokumente Milorada Dodika i Željke Cvijanović. Dakle, taj Vučić kojeg Čedo preporučuje Komšiću uložit će entitet s 49 posto teritorije BiH u Vašingtonskim preporukama.

Afere, tuče, mafijanje, loši savjeti…

Je li Željko Komšić nesposoban ili jednostavno ne želi da vidi da je s Čedomirom Jovanovićem upao u opasan politički ofsajd. Jer, Jovanović je Vučićev, a Vučić megaloman koji i danas sanja veliku Srbiju i sve Srbe u srpskoj zemlji.

Treba li ti predsjedniče takav savjetnik? Trebamo li se predsjedniče plašiti da ćete poslušati svog savjetnika i početi se savjetovati s Vučićem.

Ozbiljan političar odavno bi se odrekao Čedomira Jovanovića i javno priznao da se kaje što ga je držao blizu sebe. Jer, i Vučić ga drži na političkoj distanci.

A kako i ne bi, kada je sada u Srbiji opće poznato da se Čeda družio i napredovao sa ‘zemuncima’. Hoće li nam i predsjednika odvesti na stranputicu Zemunskog klana?

Komšić je odavno otkrio slabosti kojih ne zna da se riješi. Možemo li onda očekivati da se riješi savjetnika sklonog kriminalu i skandalima?

Gospodine predsjedniče, ako vam je već toliko stalo da imate savjetnika iz Srbije, nađite nekog s kredibilitetom.

Ma uzmite i Jecu Karleušu, bar ne tuče ljude po ulici. .

#BiH