Članak

Italija, Francuska i Španija pooštrile mjere zbog novog talasa epidemije

Italijanske vlasti uvele su obaveznu mjeru nošenja zaštitnih maski u periodu od 18:00 do 6:00...

(Patria) – Italijanske vlasti uvele su obaveznu mjeru nošenja zaštitnih maski u periodu od 18:00 do 6:00 u nastojanju da suzbiju širenje zaraze korona virusom sa novim dnevnim prosjekom od oko 600 slučajeva.

Zemlja koja je prva u Evropi uvela karantin, također je zatvorila sve noćne klubove, dok se turisti koji dolaze iz Hrvatske, Grčke, Malte i Španije testiraju odmah po prelasku italijanske granice.

I druge evropske zemlje se suočavaju sa rastućim brojem novozaraženih - Francuska je u protekla 24 sata zabilježila više od 3.300 novih slučajeva, što je najviši dnevni prosjek od maja. Također, dva najveća grada u zemlji, Pariz i Marsej, proglašeni su područjima sa 'aktivnom cirkulacijom virusa'.

Francuska vlada je već najavila da će pooštriti mjere društvenog distanciranja na radnom mjestu, što uključuje nošenje maski na radnom mjestu, kao i rad od kuće, gdje god je to moguće.

Vlada je također pod pritiskom da uvede obavezu nošenja maski i vani, što je već uvedeno na otvorenim tržnicama u nekim gradovima, kao i na mjestima gdje se stvaraju velike gužve.

Ministrica rada Elisabeth Borne izjavila je za Journal du Dimanche da zemlja mora izbjeći novo zatvaranje.

Susjedna Španija je već zatvorila noćne klubove zbog naglog porasta stope zaraze koja proteklih dana iznosi oko 115 osoba na 100.000.

Korona se i u svijetu širi nesmiljenom brzinom; samo u subotu je zabilježeno 294.000 novih slučajeva, od toga 160.000 na američkom kontinentu, te oko 30.000 u Evropi.

Broj zaraženih u svijetu približio se broju od 22 miliona, a smrtni ishod se popeo na 773.000.

Pandemijom su najteže pogođene SAD, Brazil i Indija.

Virus se 'vratio' i na Novi Zeland nakon 102 dana bez ijednog novog slučaja zaraze, a novih 49 slučaja se pripisuju jednom klasteru u Aucklandu.

 

#Svijet