Članak

Neće biti policijskog sata, ali hoće kazni i prijava

Policijski sat nije rješenje, nego je ključ u pisanju kaznenih prijava i procesuiranju onih koji se ne ponašaju u skladu s preporukama.

SARAJEVO, (Patria) - Iako se tokom dana moglo čuti da se zbog složene epidemiološke situacije razmatra uvođenje restriktivnijih mjera, a nešto slično je najavio i federalni premijer Fadil Novalić koji je kazao da se moraju pooštriti i definisati mjere, izvjesno je da neće biti uveden policijski čas kao što je to bilo tokom marta i aprila. 

"S jedne strane ponovo moramo vratiti kampanju i reći građanima da je u pitanju opasna bolest. Rečeno je da će virus oslabiti, a on je ojačao. Ne možemo dati baš restriktivne mjere, ali možemo pooštriti pravila, zapravo inspekcije da još više rade svoj posao", kazao je premijer. 

On je naveo da se rigoroznije mjere mogu uvoditi u kantonima zavisno od situacije. 

Nakon današnjih sastanaka koje je imao sa kantonalnim kriznim štabom i premijerom KS Mariom Nenadićem, oglasio se i Goran Čekrez, član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva.

"U nedostatku fudbala ne možemo svi biti selektori ili treneri, pa postadosmo epidemiolozi. Predlažemo dolaske stranih stručnjaka, uvođenje mjera. Ne postoji stručnjak u zdravstvu koji bi predložio drugačije mjere od ovih koje su trenutno na snazi. Ne postoji zdravstvo u svijetu koje je zaduženo za kontrolu provođenja mjera, to svugdje u svijetu radi inspekcija, policija, tako bi trebalo biti i kod nas. Policijski sat, restrikcija nije rješenje. Rješenje je vlastita odgovornost, rješenje je da policija i inspekcija počnu pisati kaznene prijave po KZ FBiH član 226 za one koji ne poštuju. Rješenje je da sudovi počnu procesuirati po žurnom postupku sve one koji ugrožavaju zdravlje drugih. Nosi masku, drži distancu, peri ruke, budi odgovoran građanin, spasi živote najdražih", napisao je Čerkez.

#BiH