Članak

Čavka i istražitelji u AU BiH: Prcić tvrdi da je saradnik OSA-e!?

Državni tužitelj Tužilaštva BiH Oleg Čavka u istrazi o diplomi direktora Obavještajno sigurnosne agencije Osmana Mehmedagića danas je posjetio Američki univerzitet u BiH u Tuzli.

(Patria) - Državni tužitelj Tužilaštva BiH Oleg Čavka u istrazi o diplomi direktora Obavještajno-sigurnosne agencije Osmana Mehmedagića danas je posjetio Američki univerzitet u BiH u Tuzli.

Kako saznaje Patria ništa od dokumenata nije pronađeno, a istražitelji Tužilaštva i tužitelji nisu zatekli ni radnike na Univerzitetu.

Inače, istražitelji i tužilac su napravili službenu zabilješku, a desila se i jedna nesvakidašnja sitaucija. Denis Prcić, osnivač Američkog univerziteta rekao je predstavnicima Tužilaštva da oni ne mogu ući na njegov univerzitet iz razloga što je on saradnik OSA-e i da je pod njihovom zaštitom pa tako i njegov objekat!

Američki univerzitet u BiH sa sjedištem u Tuzli u žižu interesovanja dospio je nakon što je objavljeno da direktor Obavještajno-sigurnosne agencije BiH Osman Mehmedagić ima diplomu tog univerziteta stečenu 2013. godine. 

Mehmedagić je tu diplomu dostavio Komisiji za nadzor nad radom OSA-e i proglasio je tajnim dokumentom! Njegova diploma Univerziteta za poslovne studije Banja Luka je poništena nakon čega je Mehmedagić priložio diplomu AU u BiH.

U isto vrijeme provjere vrši Tužilaštvo BiH te su dodatne informacije zatražili od Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranja. Utvrđeno je da je Američki univerzitet u BiH certifikat o akreditaciji dobio 09.02.2016. godine.  

Na stranici Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranja BiH 13. februara 2018. godine je objavljeno Rješenje o upisu Državni registar akreditovanih visokoškolskih ustanova u BiH Visoke škole „Američka škola za ekonomiju“ Sarajevo. Osnivač Američke škole za ekonomiju je Američki univerzitet u BiH, a Novinska agencija Patria je u više tekstova problematizirala validnost diploma stečenih na ovom univerzitetu kao i upis i izvođenje nastave za studente u Sarajevu iako Američki univerzitet nikada nije registriran u Sarajevu niti je pod tim nazivom dobio dozvolu za rad na području Kantona Sarajevo. Zbog toga se vodio sudski proces na Općinskom sudu u Tuzli koji je presudio u korist AU u BiH. Još uvijek čekamo odluku drugostepenog organa po žalbi Novinske agencije Patria. 

Komisijski proces akreditacije na "Američkoj školi za ekonomiju" proveden je 2017. godine. Od 2014. godine Ministarstvo obrazovanja, nauke i mladih KS je upozoravalo čelnike ove obrazovne ustanove da trebaju podnijeti zahtjev za postupak provođenja akreditacije.

U saopćenju za javnost koje je objavljeno na stranici Ministarstva obrazovanja u martu 2015. godine pomoćnik ministra za visoko obrazovanje Sifet Kukuruz razgovarao je sa predstavnicima Američkog univerziteta u BiH i Američke škole za ekonomiju Denisom Prcićem i Esmirom Ganićem te im je skrenuo pažnju da Ministarstvo „izdaje saglasnost za upis studenata samo licenciranim visokoškolskim ustanovama koje su, nakon provedene propisane procedure, dobile i rješenje o akreditaciji.“

U međuvremenu, brojne državne agencije, među njima i sigurnosne agencije, poput Granične policije BiH, SIPA-e, potpisale su saradnju sa ovim privatnim univerzitetom. Pomoćnik ministra sigurnosti BiH Samir Rizvo je i profesor na Američkom univerzitetu kao i Selmo Cikotić, nekadašnji savjetnik člana Predsjedništva BiH i predsjednika SDA Bakira Izetbegovića, a danas ministar sigurnosti BiH. 

Američki univerzitet u BiH i predsjednika Denisa Prcića grupa studenata optužila je da im uskraćuju izdavanje diploma tražeći da dodatno uplate po 1.500 KM kako bi AU u BiH i Prcić platili 450.000 KM za akreditaciju u SAD iako im to ugovorom koji su potpisali studenti sa AU u BiH nije bilo navedeno kao obaveza. 

Američki univezitet u BiH odnosno Američka škola za ekonomiju u Sarajevu u više navrata su mijenjali prostorije u kojoj izvodi nastavu, a u reklamnim objavama tvrdili su da imaju svoje kampuse. 

Posljednju riječ o slučaju diplome/a prvog čovjeka OSA-e čiji reizbor zahtijevaju SDA i Bakir Izetbegović dat će Tužilaštvo BiH koje vodi taj predmet. 

Inače, u Tužilaštvu KS već godinama stoji predmet o prijavljenim neregularnostima na AU u BiH  a o čemu je materijal dostavila SIPA. 
 

#BiH #OsmanMehmedagić #OSA #DenisPrcić