Članak

SAD 'razmatraju' da zabrane kineske društvene medije poput TikTok

Američki državni sekretar Mike Pompeo izjavio je da SAD razmatraju da zabrane kineske društvene medije, uključujući TikTok.

(Patria) – Američki državni sekretar Mike Pompeo izjavio je da SAD razmatraju da zabrane kineske društvene medije, uključujući TikTok.

- Ne želim još uvijek izlaziti s tim pred predsjednika, ali to je nešto što razmatramo, kazao je Pompeo u razgovoru za Fox News.

Američki zakonodavci izrazili su zabrinutost zbog načina na koji TikTok upravlja podacima korisnika, prvenstveno jer kineski zakon nalaže svim domaćim kompanijama da 'pružaju podršku i sarađuju sa obavještajnom službom' koju kontrolira kineska Komunistička partija.

Ova aplikacija, koja nije dostupna u samoj Kini, nastoji se distancirati od svojih kineskih korijena i naglašava svoju neovisnost o Kini, sve kako bi privukla što širu svjetsku publiku.

Pompeovi komentari dolaze usred rastućih tenzija između SAD i Kine u kontekstu pandemije korona virusa, djelovanja Kine u Hong Kongu, kao i trgovinskog rata između dvije zemlje.

TikTok čiji je vlasnik ByteDance iz Kine, nedavno je zabranjen i u Indiji, kao i 58 drugih kineskih aplikacija – zbog nedavnog sukoba na granici između ove dvije zemlje.

Retuers piše da će TikTok u narednih nekoliko dana napustiti i tržište Hong Konga, i to zbog zakona o sigurnosti koji je uvela Kina u ovu autonomnu pokrajinu.

 

 

#Svijet