Članak

ODMARAJMO U BiH Boračko jezero - uživajte punim plućima na našem rajskom dragulju

Nastavljamo priču o turističkim atrakcijama u Bosni i Hercegovini koje možete i morate posjetiti, naročito u vrijeme kada koronavirus zatvara granice za sve nas iz BiH.

SARAJEVO, (Patria) - Nastavljamo priču o turističkim atrakcijama u Bosni i Hercegovini koje možete i morate posjetiti, naročito u vrijeme kada koronavirus zatvara granice za sve nas iz BiH.

Na sat i 20-ak minuta od Sarajeva, a maksimalno oko 4 sata iz rubnih dijelova države, smješteno je Boračko jezero, prirodni dragulj naše države.

 

 

Jezero leži na sjeveroistočnom podnožju planine Prenj, na nadmorskoj visini 397 m. Sa zapada ga okružuju strmi i šumoviti visovi Crne gore (1343 m), a s istoka Tranjine (1055 m). Bazen jezera je nastao u Boračkoj dragi procesom glacijalne erozije.

Jezero ima eliptičan oblik. Dugačko je 786, a široko 402 m. 

Dužina jezerske obale je 2,4 km. Jezero je najdublje u jugoistočnom užem dijelu oko 17 m.

Voda jezera je i u najvrelijim ljetnim danima pravo blago za osvježiti se. Temperatura je u najtoplijem dijelu godine oko 25 stepeni Celzijusa.

Idealno je mjesto za porodicu i odmor u prirodnom okruženju, a brojni sadržaji koji se mogu pronaći na jezeru učinit će svačiji boravak nezaboravnim. 

Na Boračkom jezeru postoji kamp u kojem možete doći s kamp kućicom i tu provesti svoj godišnji odmor, a brojni su posjetitelji koji na Boračkom provedu cijelo ljeto. 

Također, smještajna ponuda sadrži i drvene bungalove ili apartmane. 

Od sadržaja na jezeru, možete koristiti pedaline i čamce. 

Također, imate predviđena mjesta za roštilj, kao i prostor za dječju igru. 

Na 20-ak kilometara i pola sata vožnje od jezera nalazi se Konjic, gradić koji predstavlja prelomnicu između Bosne i Hercegovine. Vjerovatno zbog toga omiljena je destinacija i onima iz Bosne i onima iz Hercegovine.

Ukoliko ste smješteni na Boračko, a poželite malo bolji noćni život, Konjic je odlčna i pogodna destinacija. 

Veliki broj gostiju koji svake godine odmaraju na Boračkom jezeru dovoljan je pokazatelj da je Boračko jezero još jedan u nizu zapostavljenih domaćih dragulja. 

Umjesto umiljavanja komšijama da pare trošite kod njih, posjetite naše, Boračko jezero, nećete se pokajati.

#LjetoUBiH