Članak

Ustavni sud BiH: Čavaljuga ne može biti dekan Medicinskog fakulteta

Nakon ove odluke Ustavnog suda BiH Medicinski fakultet treba pristupiti proceduri izbora novog dekana. 

SARAJEVO, (Patria) – Ustavni sud BiH na jučerašnjoj sjednici odbio je apelaciju Medicinskog fakulteta u Sarajevu i dekanese Semre Čavaljuga protiv odluke rektora Rifata Škrijelja iz aprila 2020. godine kojom je poništio njen izbor za dekanesu. 

Nastavno-naučno vijeće Medicinskog fakulteta oglušilo se od odluku o suspenziji rektora Škrijelja dekanese Čavaljuga te su je i pored toga izabrali za dekanesu. Rektor Škrijelj nije želio potpisati njeno imenovanje, a krajem prošle godine dao joj je privremeno rješenje kako bi mogla potpisati diplome da se ne bi ušlo u pravni haos sa diplomama.

Nakon ove odluke Ustavnog suda BiH Medicinski fakultet treba pristupiti proceduri izbora novog dekana. 

Rektor Škrijelj više od dvije godine je na udaru rukovodstva Medicinskog fakulteta s kojeg su čak u nekoliko navrata najavljivali smjenu rektora. Nakon što je započeo proces izbora rektora na mandat 2020.-2024. godina, upravo je Medicinski fakultet, Elektrotehnički i direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović zatražili inspekcijski nadzor da se ispita održavanje elektronske sjednice Senata UNSA-e od 1. juna. 

Škrijelj je zbog učestalih inspekcijskih nadzora odlučio podnijeti i krivičnu prijavu protiv inspektorice Amre Čomor. 

Inače, Medicinski fakultet još uvijek nije postupio prema sudskoj presudi u slučaju profesora Ismeta Gavrankapetanovića niti ga je vratilo u nastavni proces. Isti slučaj je i sa Mirzom Bišćevićem. 
 

#BiH