Članak

U RS red, u FBiH nered: Informacije daje ko stigne, mediji sabiru zaražene i izliječene

Kada je riječ o kantonima, u KS Aida Pilav ne daje detalje o klasterima, ne govori se o povezanosti zaraženih sa klasterima što otvara brojna pitanja.

Piše: Amra Vrabac

Tačan broj zaraženih u BiH od koronavirusa javnost saznaje sabirajući broj zaraženih u RS-u i broj zaraženih u FBiH. I tako je već danima. 

Dva puta dnevno javnosti se obraća ministar zdravlja RS Alen Šeranić, iznoseći podatke o broju zaraženih, testiranih, klasterima, planovima i svim drugim detaljima a koji mogu biti od interesa javnosti i zaštite zdravlja stanovništva. I to tako funkcioniše već proteklih petnaestak dana. Posebno se javnosti svakodnevno obraćaju najviši zvaničnici RS nakon održanih sastanaka o poduzetim mjerama u drugim sferama života. 

Voljela bih da mogu reći da i u FBiH sve funkcioniše i da u svakom trenutku znamo kome se možemo obratiti za informacije, ali stvari funkcionišu na potpuno drugačiji način.

Iako bi Federalni zavod za javno zdravstvo trebao imati sve informacije ili Federalni štab civilne zaštite o broju zaraženih u FBiH to ipak nije slučaj. Pa tako do zvaničnih informacija koje se radnim danima iz Vlade FBiH saopćavaju u 12 i 17:15 i vikendom (18:45) kao da i virus tada radi smanjenim kapacitetom, svakodnevno mediji imaju ulogu obavještavanja javnosti o broju zaraženih. Tu se pojavljuje drugi problem, kako mediji dolaze do informacija. Pa tako primjerice direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović redovno potvrđuje za nekoliko medija broj pozitivnih uzoraka, što nije zabranjeno, ali da li pored Kriznog štaba KS na čijem je čelu Aida Pilav, direktorica Zavoda za javno zdravstvo KS treba Izetbegović govoriti o potvrđenim slučajevima. 

U drugim kantonima situacija je šarolika kada je riječ o izvorima informacija, od direktora bolnica, direktora kantonalnih zavoda za javno zdravstvo, pa do šefova infektivnih klinika ili predsjednika kantonalnih štabova civilne zaštite. Jedinstvene matrice ko saopćava informacije o broju zaraženih jednostavno nema. Ista je situacija i sa brojem umrlih, onih koji su ozdravili, testiranih itd.

I opet se vraćamo na slabu koordinaciju pa tako jučer (u subotu) u 19 sati Federalni zavod za javno zdravstvo saopćava zastarjele informacije o broju zaraženih u FBiH. Tako je za Sarajevo u 19 sati rečeno da ima 13 zaraženih, iako je tokom dana na zvaničnom pressu Kriznog štaba KS potvrđeno 15 slučajeva, a do 19 sati bila su još dva slučaja.  
 
Kada je riječ o kantonima, u KS Aida Pilav ne daje detalje o klasterima, ne govori se o povezanosti zaraženih sa klasterima što otvara brojna pitanja i sumnje da li se uopšte testiraju sumnjivi slučajevi, a unosi se dodatni strah u javnosti. 

Nedopustivo je i krajnje neprihvatljivo da ne znamo u svakom trenutku koliki je ukupni broj oboljelih u FBiH i koliko je ljudi na respiratoru odnosno u teškom stanju, nego moramo pretraživati objave u medijima i sabirati takve slučajeve. Također je nedopustivo sakrivanje istine o smrtnim slučajevima kojih je pet u FBiH. Svaka reakcija nakon smrti je zakašnjela, a odbijanje govoriti o tim slučajevima je i suprotno pravu na istinitu informaciju kada je riječ o javnom zdravlju.  

Pokušaj da se javnosti saopćavaju informacije svaki dan iz Vlade FBiH mogao je biti dobar potez da se nastavilo sa praksom dva puta dnevno, a ne vikendom u večernjim satima i sa starim informacijama. 

Također dodatna zabuna se unosi sa naredbama kantonalnih štabova civilne zaštite koji donose svoje odluke iako je Federalni štab već donio odluke o zabrani kretanja, pa tako u jednom kantonu odluka je od 18 sati, u drugom od 19 sati. Federalni štab na subotnjoj sjednici donio je naredbu da kantonalni štabovi ne donose odluke dok se ne konsultuju sa Federalnim štabom civine zaštite.

 

#BiH