Članak

PROPUST HRVATSKIH SLUŽBI Libijac u Zagrebu osnovao terorističku ćeliju

Hrvatski ambasador u Egiptu Tomislav Bošnjak, prema podacima obavještajnih službi obasut je poklonima terorističkih organizacija iz Libije, kako bi im “završio” određene poslove. 

Piše: Rasim Belko


Hrvatske službe su pripravne i sve jako dobro prate, govorila je svojevremeno predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, dok je susjedne države optuživala za terorizam, a Sigurnosno-obavještajnu službu (SOA) Hrvatske hvalila kao spremnu i odvažnu.

No je li zaista SOA, osim za unutrašnje igre političkog vrha i optuživanje susjeda spremna za borbu protiv terorizma.  Koliko je uspješna u zaštiti Hrvatske od instaliranja terorista s istoka u Zagrebu. 

Obavještajne službe, spremnije i u borbi protiv terorizma angažovanije od SOA-e tvrde da teroristi s istoka cijeli Balkan vide kao podobno tlo, a samim tim i Hrvatsku. 

Hrvatski ambasador u Egiptu Tomislav Bošnjak, prema podacima obavještajnih službi, a u koje je agencija Patria imala uvid, obasut je poklonima terorističkih organizacija iz Libije, kako bi im “završio” određene poslove. Tako je uz pomoć ambasadora Bošnjaka u Hrvatsku stigao Ayoub A.S. Aborass. Dokumenti obavještajnih službi kažu da je Aborass u Hrvatsku došao kao medicinski ataše. 

Postavlja se pitanje, kako to da spremna SOA nije u stanju provjeriti čovjeka koji javno ulazi u njihovu državu. Nije dakle riječ o nekome ko je migrantskom rutom došao u Zagreb. Došao je s pasošem i legitimnim putem. 

Kakvu to sigurnost politički vrh Hrvatske i njen obavještajno sigurnosni aparat mogu garantovati svojim građanima. 

Na stranici Ministarstva vanjskih i evropskih poslova Hrvatske jasno je vidljivo da se Aborass u Libijskoj ambasadi i danas vodi kao medicinski ataše. 

Ali, Aborass nije došao u Hrvatsku kako bi obavljao poslove atašea. Ulazak u Hrvatsku trebao mu je da otvori bankovni račun s kojeg će finansirati terorističke aktivnosti i potom se vratio u Libiju da nastavi svoje operacije. 

Obavještajni podaci govore da oružane terorističke skupine u Libiji imaju za cilj osnažiti svoje članove u libijskim diplomatskim misijama na Balkanu i u Europi, posebno medicinskim atašeima i osoblju za osiguranje u ambasadama. 

Čini se da su Hrvatsku među prvima. Jesu li teroristi s istoka s razlogom odabrali Zagreb kao jednu od tačaka. Sigurnosno-obavještajna agencija očito je nespremna na ovakve akcije s istoka. Nisu čak u stanju provjeriti ni djelovanje svog ambasadora na tom istoku. 

Stoga bi im umjesto agitovanja radikalnih muslimana da djeluju na prostoru Bosne i Hercegovine, bolje bilo da očiste Hrvatsku od terorista koje očito agitovati ne treba. 

Dok su susjede optuživali, u prijestolnici Lipe naše formirana je operativna teroristička ćelija. 

Ambasadora Bošnjaka imenovao je politički vrh Hrvatske. Isti taj ambasador već dugo je na istoku. Kako to da njegova država nije u stanju ispratiti aktivnosti svog ambasadora. 

Hrvatski sigurnosni sistem očito je zakazao. 

Slučaj Aborassa očit je dokaz da Hrvatska i ne poduzima baš mnogo u borbi protiv terorizma. Puštanjem terorista da djeluju i osnivaju ćelije u Zagrebu je zapravo ugrožavanje sigurnosti i Evropske unije. 

Također, Zagreb, kao prijestolnicu Hrvatske često posjećuju strani visoki zvaničnici. Može li im Hrvatska garantovati sigurnost ako znamo da ljudi poput Aborassa nesmetano ulaze i rade. 

Aborass na ratištu

Hrvatska je članica Evropske unije, a njeni lideri često je predstavljaju kao prvu i najveću barijeru za prodor terorista i sumnjivih lica s istoka.
S druge strane, opravdano se može postaviti i pitanje o porukama Kolinde Grabar Kitarović na skoro svim međunarodnim sastancima. Bivša predsjednica Hrvatske na tim je sastancima Bosnu i Hercegovinu prikazivala terorističkom ćelijom. Je li to možda radila namjerno i može li se i ona dovesti u kontekst cijele situacije, s obzirom da je ambasadora Tomislava Bošnjaka postavila administracija njenog vremena. 

Evropska unija, NATO, ali i drugi međunarodni faktori u borbi protiv terorizma trebali bi se zapitati koliko to Hrvatska radi na toj borbi. Umjesto riječi koje čuju, trebali bi možda provjeriti stanje na terenu. 

Borba protiv terorizma mora biti konstantna, a Hrvatska je počela da pravi propuste u toj borbi.

#BiH #Hrvatska #Terorizam #RasimBelko #AgencijaPatria #AyoubAborass #Libija #Zagreb