Članak

Sutra presuda u ponovljenom postupku: Slučaj Memić - pravda se čeka predugo

I advokat porodice Memić Ifet Feraget je izrazio očekivanje da će biti oslobađajuća presuda. 

SARAJEVO, (Patria) - Očekujem da se pohapsi banda i bagra Kantonalnog tužilaštva na čelu sa Dalidom Burzić, Seadom Kreštalicom, određenim policajcima. Ima ovdje puno kriminala, istraga je u toku puno se uradilo, kazao je nakon završnih riječi Muriz Memić, otac ubijenog Dženana koji pravdu čeka i predugo.

Nakon što je završen ponovljeni postupak u slučaju Dženan Memić na Kantonalnom sudu u Sarajevu, izricanje presude najavljeno za sutra  13. januar.
U ovom ponovljenom postupku na eklatantan način je dokazano da je Tužilaštvo od samog početka zastupalo teoriju koja je nedokaziva, koja je nevjerovatna i koja je nemoguća – upozorila je odbrana.

I advokat porodice Memić Ifet Feraget je izrazio očekivanje da će biti oslobađajuća presuda. 

„Dramatika ovog slučaja što nema dokaza da se desila saobraćajna nesreća. Neko je ovdje proćerdao ogroman novac. I ja vjerujem Gordani Tadić i ja se nadam skorom pozivu. Ova presuda se čeka iako se ne bi trebala čekati. Ovo je najveća afera u bh. pravosuđu zajedno sa slučajem David Dragičević. Ako se ne riješi pakovat ćemo se svi zajedno“, kazao je Feraget. 
Inače, 24. oktobra 2016. na Kantonalnom sudu u Sarajevu počelo je suđenje Ljubi i Bekriji Seferoviću za saobraćajnu nesreću i spriječavanje dokazivanja u slučaju smrti Dženana Memića.

Do danas nije rasvijetljeno kako je Memić stradao u noći 8. februara 2016. godine.

Na prvom suđenju kao svjedok se pojavila Alisa Mutap koja je bila s Memićem u društvu kobne noći. Poslije tog svjedočenja, a s obzirom da je nastavila dolaziti na suđenje i da je Sud odbio zahtjev advokata porodice Memić Ifeta Ferageta da joj se onemogući prisustvo jer je svjedok, ona nije mogla biti pozvana kao svjedok odbrane. Uskoro je prestala dolaziti na ročišta. 
Podsjećamo, u prvostepenoj oslobađajućoj presudi Kantonalnog suda navedeno je da je iskaz Alise Mutap u dijelu koji se tiče događaja nakon što je Dženan zadobio povrede „neuvjerljiv i konfuzan“.

„Sud je tokom saslušanja ovog svjedoka stekao dojam da svjedokinja ne iznosi cijelu istinu, da prikriva određene činjenice, da je nesigurna u ono što izjavljuje, sud nije poklonio vjeru iskazu ovog svjedoka posebno kada se dovede u vezu sa ostalim provedenim dokazima“, navedeno je u presudi.

#BiH #MurizMemić #IfetFeraget