Članak

Izrugivanje SDA-ovaca građanima, od SBB i DF trebaju samo ruke!

Ako je SDA i ušla u koaliciju onda je danas trebala djelovati jedinstveno ili dolaze svi ili ne dolazi nijedan zastupnik iz ove tri stranke.

Piše: A. Varatanović

Zastupnici SDA u Skupštini KS Smiljana Viteškić, Jasmina Bišćević-Tokić, Admela Hodžić, Amra Hasagić, Samra Ćosović-Hajdarević, Aljoša Čampara, Mahir Dević, Hamed Aljović, Mirza Čelik i Sabahudin Delalić danas ne prisustvuju nastavku sjednice Skupštine KS. Kako je naveo Dević kao šef Kluba SDA u jutrošnjem mailu sekretaru Skupštine „sjednici ne prisustvuju zbog ranije preuzetih obaveza“. 

S obzirom da je tokom dana potvrđeno da će SDA predložiti smjenu predsjedavajućeg Skupštine Elmedina Konakovića (NiP) onda se može pretpostaviti da su ranije preuzete obaveze zapravo stranački sastanak i dogovori u partijskim umjesto u skupštinskim klupama. 

Ovakav postupak zastupnika SDA, ali koji je morao biti odobren iz vrha stranke, samo pokazuje svu bahatost prema građanima KS na koje se iz SDA rado pozivaju. Njih čak više od 54.000 koji su im dali glas. Nedolazak na sjednicu Skupštine KS pokazuje da su primarnu obavezu da predstavljaju one koji ih su birali zamijenili onom „vjerni partiji i vođi“. Koliko je onda moralno da uzmu i visoke plaće za svoj nerad. 

SDA to čini u trenutku kada je najavljena nova koalicija sa SBB-om i DF-om i rušenje aktuelne Vlade KS. Da li to znači da će zastupnici SDA nastaviti ignorisati Skupštinu KS jer se personalno razilaze sa primjerice Elmedinom Konakovićem ili Edinom Fortom iz Naše stranke. U brojnim komentarima na društvenim mrežama nije se moglo vidjeti da građani pozivaju SDA na bojkot sjednice, već naprotiv da ispune ono što su i najavili ako je to moguće. 

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović najavio je da će koalicija SDA, SBB i DF (18 ruku) podržati Budžet KS za 2020. godinu, a onda krenuti u rekonstrukciju Vlade. Zapravo, pozvao je aktuelnu vlast da se sama povuče. 

Ako je SDA i ušla u koaliciju onda je danas trebala djelovati jedinstveno ili dolaze svi ili ne dolazi nijedan zastupnik iz ove tri stranke. Opet se pokazuje da SDA djeluje samovoljno i da za svoje planove treba samo ruke SBB-a i DF-a, ali ne i njihovo mišljenje. Jer zna se ko je šef koalicije!?

#BiH #SkupštinaKS #SDA #Koalicija