Članak

Krije li Osman Mehmedagić diplomu s Pravnog fakulteta u Travniku?

U jeku priče o poništenoj diplomi Novinska agencija Patria dobila je informacije kako direktor OSA-e ima još jednu diplomu koju je navodno stekao na Univerzitetu u Travniku,

SARAJEVO, (Patria) - I zvanično je poništena diploma direktora OSA-e Osmana Mehmedagića koju je dobio na Univerzitetu za poslovne studije Banja Luka, odluka o tome objavljena je u Službenom glasniku RS-a, a Mehmedagić je pokrenuo sudski proces.

U jeku priče o poništenoj diplomi Novinska agencija Patria dobila je informacije kako direktor OSA-e ima još jednu diplomu koju je navodno stekao na Univerzitetu u Travniku, na Pravnom fakultetu.

U želji da provjerimo tačnost ovih navoda naših izvora obratili smo se Pravnom fakultetu u Travniku te zatražili u skladu sa Zakonom o slobodi pristupa informacijama u Bosni i Hercegovini odgovor na pitanje da li je i kada je Mehmedagić diplomirao, imajući u vidu interes javnosti u ovom slučaju, s obzirom da je Mehmedagić na čelu jedne od najznačajnijih državnih sigurnosnih agencija, a na čijem čelu ne može biti čovjek bez visoke spreme.

Odgovor smo dobili, ali koji se može dvojako iščitati.

„Zakon o slobodi pristupa informacijama se odnosi na javne organe i to samo ako je u slučaju javnog interesa koji mora biti obrazložen u zahtjevu.

U skladu sa navedenim, Pravni fakultet zadržava pravo u okviru zakonskih i svojih podzakonskih akata koje će i da li će informacije javno objavljivati i dostavljati drugima.

Nažalost u skladu sa prethodno navedenim ne možemo udovoljiti Vašem zahtjevu“, naveli su s Pravnog fakulteta Univerziteta u Travniku.

Pitanje je zbog čega Pravni fakultet skriva odgovor od javnosti i ostavlja prostor za špekulacije?

Veliko pitanje je i zbog čega Predsjedništvo BiH i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić nisu do sada reagirali kada znamo da je riječ o Agenciji koja prikuplja tajne podatke i raspolaže svim informacijama i obavještajnim podacima koji su prijetnja po sigurnost BiH.

Koja je tu odgovornost i članova Predsjedništva i Zvizdića koji su direktno odgovorni za imenovanje direktora OSA-e. Prema članu 9. Zakona o OSA-i predsjedavajući VM BiH snosi političku odgovornost za rad Agencije. 

#BiH #PredsjedništvoBiH #DenisZvizdić #VijećeMinistaraBiH #OsmanMehmedagić #OSA