Objavljeno u kategoriji BiH na 15.11.2019 18:43:00

Nakon godinu dana Salko Selman konačno smijenjen s pozicije direktora Razvojne banke

Foto: Arhiv

SARAJEVO, (Patria) - Nadzorni odbor Razvojne banke FBiH konačno je smijenio Salku Selmana, predsjednika Uprave Razvojne banke, potvrđeno je za Novinsku agenciju Patria. Vlada Federacije je dala prethodnu saglasnost da Salko Selman bude razriješen dužnosti predsjednika Uprave Razvojne banke Federacije Bosne i Hercegovine još u oktobru prošle godine, ali do ponedjeljka 11. novembra 2019. godine to nije bilo učinjeno.

Nadzorni odbor Razvojne banke Federacije Bosne i Hercegovine čini: predsjednik Igor Živko te članovi Božo Vukoja, Zvonko Landeka, Asim Omanić, Amir Avdić, Edin Bandić i Dino Hadžialić. 

Sve odluke na vanrednoj sjednici donesene su jednoglasno.

Obaveza članova Nadzornog odbora, prema Zakonu o bankama u FBiH, član 70, je precizirana: „Nadzorni odbor i uprava banke su dužni da u skladu sa zakonskim nadležnostima poduzimaju pravovremene i adekvatne mjere radi sprečavanja nezakonitih ili neprimjerenih radnji i utjecaja koji su štetni ili nisu u najbolјem interesu banke i njenih dioničara, deponenata, klijenata, regulatora, supervizora i drugih zainteresiranih strana i koje vrše lica koja imaju značajno ili kontrolno učešće u toj banci.“ 

Isti zakon propisuje i kaznene odredbe za nepoštivanje tog zakona.

Semir Fejzić imenovan je za vršioca dužnosti predsjednika Uprave na period do okončanja konkursne procedure. Njegovo imenovanje je također sporno i bilo je predmet javnih objava. Pisalo se kako nema adekvatnu školsku spremu i dovoljno radnog iskustva.

Povezani tekstovi

Salko Selman razriješen dužnosti

Ajanović: Selman je kupio Čamparu i zato je izabran za direktora Razvojne banke

Selman nastavio po starim običajima: Direktor Razvojne banke režira kriminal

Salko Selman (SDA) došao je na mjesto direktora Razvojne banke Federacije BiH 2014., a do vrata ove važne institucije u zemlji, koja raspolaže sa blizu 100 miliona KM, dopratilo ga je mnoštvo afera, skandala i sumnjivih poslova.

Čak je, jasni su pravnici, i samo imenovanje Selmana za prvog čovjeka Razvojne banke FBiH, kako je pisao NAP, u suprotnosti sa zakonom, jer je na ovu poziciju Selman je imenovan u vrijeme kada obnaša najmanje pet političkih funkcija, što je u direktnoj suprotnosti sa Članom 18. Zakona o Razvojnoj banci FBiH.


Tagovi

Razvojna banka FBiH Salko Selman Nadzorni odbor

Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android