Članak

Sedmični pregled tekstova agencije Patria

Prema izboru redakcije Patrije slijedi pregled vijesti koje su obilježile sedmicu na portalu Novinske agencije Patria

(Patria) - Prema izboru redakcije Patrije slijedi pregled vijesti koje su obilježile sedmicu na portalu Novinske agencije Patria www.nap.ba  

Najveća plaća u OS BiH 4.376 KM, a najmanja 706 KM

U 2019. godini OS BiH napustila su 452 profesionalna vojna lica i to po različitim osnovama penzionisanje, trajna zdravstvena nesposobnost, na lični zahtjev, smrt, ili istek ugovora, zvanični su podaci Ministarstva odbrane BiH. 

Godinama se već govori o malim plaćama vojnika OS BiH, odnosno disbalansu između profesionalnih vojnika, te oficira (potporučnika, poručnika, kapetana, majora, pukovnika, brigadira, brigadnog generala, general majora i general pukovnika). 

Prema podacima do kojih je došla Novinska agencija Patria razlika između plaće general pukovnika i vojnika iznosi 3.670 KM odnosno šest puta veća od plaće vojnika. Plaća general pukovnika iznosi 4.376 KM, a plaća vojnika 706 KM, vojnika I klase 725 KM, kaplara 750 KM. Vodnik ima 790 KM, stariji vodnici i zastavnici imaju u rasponu od 828 KM do 976 KM. 

Vlada FBiH mora pružiti otpor: Mirsad Kukić - budžetska neman opasnija od zvijeri iz Loch Nessa

Strah i ucjena Mirsada Kukića vladaju Tuzlanskim kantonom, a u Banovićima posebno. Zbog toga Vlada FBiH ne smije popustiti bilo kakvom pritisku. Ovo je možda i posljednja prilika da se iz Kukićevih ruku otme ono što je prigrlio i vrati državi oteto. Bez obzira na cijenu.

A da će otpora biti, u to više sumnje nema. Sindikat Banovića, Općinsko vijeće, bivši Nadzorni odbor, direktori i dio radnika. Svi su oni na istoj platno-interesnoj listi.

S toga će Vlada FBiH, makar i uz angažman specijalnih jedinica, Banoviće morati vratiti u okvire vladavine prava. U suprotnom, čudovište iz tuzlanskog bazena može da naraste i da mu taj bazen postane mali. Jegulja iz Banovića odavno je postala opasna, vrijeme je da se građane Tuzlanskog kantona oslobodi straha od čudovišta crnog poput banovićkog uglja. 

Policija poziva na oprez: Bankovni računi bh. građana na meti hakera, banke novac ne vraćaju

Bankovni računi građana Bosne i Hercegovine već duže vrijeme su na meti hakerskih napada, a nakon kojih je sa računa otuđen dio novca.
Prije izvjesnog vremena novinskoj agenciji Patria dva građanina su ustupili bankovne izvode shopping kartica otvorene u Raiffeisen banci, odakle im je skinut novac i uplaćen na račun “Bet Live doo E-Comm.” Novac im do danas nikad nije vraćen.

Kroz tri transakcije od 12. augusta s jedne kartice otuđeno je 40 KM i prebačeno na račun “Bet Live doo E-Comm”, nakon čega je banka blokirala karticu. Korisnik kartice, nakon što je banci prijavio slučaj, je obaviješten da je “bilo više sličnih pokušaja, ali da su svi zaustavljeni nakon što je nalog za transakciju izdat u eurima, dok su tri transakcije u markama u iznosu od 40 KM izvršene”. 

Još jednoj osobi iz Sarajeva skinuto je sa bankovnog računa 1.200 KM i prebačeno na račun sportskih kladionica kada je poslalo fotografiju svoje bankovne kartice pošto je primila poruku na "Viberu" da je dobitnik poklon-vaučera banke.

Bevandino saopćenje nije obmanulo javnost: Nisu narodi u 'svađi', nego SDA, HDZ i SNSD

Vrijeme je da se prestane s optužbama i prebacivanjem krivnje jednih na druge i da konačno uradimo ono što je zakonska obveza i za što su nam birači dali glas. Moramo formirati novo Vijeće ministara i krenuti rješavati važna pitanja kojih je svakim danom sve više. Ovakvo stanje zaustavlja reforme i prilike da BiH ostvari napredak u približavanju Europskoj uniji, kazao je Vjekoslav Bevanda, zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH i ministar finansija BiH.

Nejasno je da li je ovakvu izjavu Bevanda proslijedio stranačkom šefu Draganu Čoviću, kao i bliskom suradniku Miloradu Dodiku, koji imaju uslove za formiranje vlasti. 

Izborni zakon po željama Čovića ključan je za formiranje Vlade FBiH, a Vijeće ministara BiH neće se formirati dok se ne postigne dogovor oko slanja ANP-a.

I tako kaže Bevanda da je u BiH važno raditi više i jače na vraćanju povjerenja među narodima, što je i obveza političkih predstavnika svih naroda. Nužan je dogovor svih strana, te postavljanje realnih ciljeva koji će biti što prije i provedivi. Nikako da shvate da nisu narodi posvađani nego tri „partnerske“ stranke HDZ, SNSD i SDA, te da njihovi skoro lični interesi dovode do blokada.

Tegeltija se izvukao: Afera 'Potkivanje' novi slučaj za tamne ladice Tužilaštva BiH

Nermin Alešević od onoga ko otkriva krivično djelo postao je osumnjičeni, a trenutno još uvijek čeka odluku po njegovoj apelaciji za imunitet, koji je odbila glavna tužiteljica Tužilaštva BiH Gordana Tadić.

On se sada tereti za davanje dara i drugih oblika koristi kao i za neovlašteno prisluškivanje i tonsko snimanje!? Kratko za Patriju kaže da ni on ne zna šta se dešava i da čeka odluku Apelacionog suda o njegovom imunitetu.

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH Milan Tegeltija prijetio je svima redom, ali konkretno nije učinio niti jedan korak kako bi argumentirano dokazao da nije sudjelovao u ovoj aferi. Doduše, ne znam kako sastajanje po kafanama može objasniti, makar po tom osnovu trebao bi disciplinski biti gonjen.

Vučić je mali vuk za svjetske sile, ali velika opasnost za BiH

Vučić, nekada odani učenik Vojislava Šešelja, odavno je velikosrpstvom nadmašio učitelja, ali i dalje nije ostvario ništa što bi ga upisalo u srpsku mitološku književnost. Svjestan tereta historijskog poraza političkog boja za Kosovo, pokušat će slobodarski Vučić kompenzirati gubitke. Zna Vučić da mu je jedini način da spasi obraz spajanje u jednu državu Srba s obje strane Drine. To još niko nije uspio i  Republika Srpska, entitet na 49 posto bh. teritorije san je koji Vučić sanja od dana kada je došao na tron. 

Niti je ‘slobodarski” vojskovođa Srbije dovoljno velik vuk da zaustavi širenje NATO-a, niti je dovoljno jak da zaštiti Rusiju. Vučić je međutim, koliko god bio vuk u deminutivu i dalje spreman za nastavak onog što je mnogo veći vuk počeo 90-ih. 

Granični policajci BiH maltretiraju, tuku i pljačkaju migrante

Granični policajci maltretiraju migrante i kada nisu u njihovoj zoni odgovornosti. Jedan takav dogodio se prije otprilike mjesec dana. Tako je službeno kombi vozilo Granične policije BiH dvozelo grupu migranata u kampus Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru, a nakon što su migranti tu ostavljeni, vozilo se udaljilo s mjesta događaja. Prema podacima do kojih je Patria došla, ovaj slučaj, kao i registarske oznake kombija Granične policije, evidentiralo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona. Informaciju smo pokušali provjeriti u MUP-u HNK, ali je službenik za odnose s javnošću bio odsutan. Niko drugi, kako kažu iz MUP-a HNK ne može davati izjave.

Također, saznajemo da ima policajaca koji su uključeni u ilegalno prebacivanje migranata, radi finansijske koristi. Ovaj podatak saznali smo u Jedinici Granične policije Zvornik, ali policajci s kojima smo razgovarali kažu da se isto radi u skoro svim jedinicama Granične policije BiH.

Migranti - kamen bačen u prazninu

Ma koliko se stvarao privid prolazne migrantske krize u BiH, već sada se pouzdano može utvrditi da ona poprima oblik društvene pojave s kojom će valjati živjeti na duže vrijeme. Unatoč društvenoj empatiji u BiH, nije se dogodila i ona jedino relevantna - institucionalna spremnost za susretanje u procesu rješavanja bujajućeg migrantskog problema.

Tek jedan duži vremenski otklon će, vjerovatno, dati odgovore o svrsi, smislu i ciljevima odabira i uspostavljanja tzv. bosanske rute, kao i zaustavljanju mogućnosti ulaska u prostore Evropske unije pokrenutih, ali i nemogućnosti njihovog povratka sa prostora ulaska na teritoriju BiH. Posljedično se zaokružuje migrantski depo na dijelu bosanskohercegovačke teritorije koji se da prepoznati po dominantno bošnjačkoj etničkoj većini.

Pravde nema - Samo spomenik časnim ljudima u lošem vremenu

Godinu poslije, mjesto isto. Opet je Geteova puna policajaca, građana, novinara. Na mjestu gdje je zaustavljen Adisov i Davorov put danas je otkriven spomenik njihovoj borbi. Organizovan je i turnir, posjetit će policijske delegacije i mjesta vječnih počivališta dvojice policajaca. 

Ali…

Ubice su slobodne. Ni godinu poslije, niko ne zna ko su ubice, nalogodavci i šta su motivi. Promijenila se glava MUP-a Kantona Sarajevo. Novi ministar, novi komesar i novi portparol. 

Pitanje staro. Ko je ubio Adisa i Davora? Odgovora nema.


 

#BiH #Migranti #MirsadKukić #Patria #Nap.ba #Vučić #MilanTegetija #OružaneSnageBiH