Članak

Tegeltija se izvukao: Afera 'Potkivanje' novi slučaj za tamne ladice Tužilaštva BiH

Međutim, izjave Tegeltije bez konkretnih radnji ne shvataju ozbiljno ni stranci niti javnost.

Piše: A. Čorbo-Zećo


Još u maju 2019. godine Žurnal je objavio video video razgovora između Milana Tegeltije i Nermina Aleševića i predaju novca inspektoru SIPA-e Marku Pandži. Poslije nastaje velika afera nazvana „Potkivanje“, ali do danas nema konačne tužilačke odluke, osim što je već evidentno da će Milan Tegeltija ostati na čelu VSTV-a, iako je Pandža tvrdio da je uzeti novac od Aleševića trebao dati čelniku VSTV-a.

Nermin Alešević od onoga ko otkriva krivično djelo postao je osumnjičeni, a trenutno još uvijek čeka odluku po njegovoj apelaciji za imunitet, koji je odbila glavna tužiteljica Tužilaštva BiH Gordana Tadić.

On se sada tereti za davanje dara i drugih oblika koristi kao i za neovlašteno prisluškivanje i tonsko snimanje!? Kratko za Patriju kaže da ni on ne zna šta se dešava i da čeka odluku Apelacionog suda o njegovom imunitetu.

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH Milan Tegeltija prijetio je svima redom, ali konkretno nije učinio niti jedan korak kako bi argumentirano dokazao da nije sudjelovao u ovoj aferi. Doduše, ne znam kako sastajanje po kafanama može objasniti, makar po tom osnovu trebao bi disciplinski biti gonjen.

Naime, Tegeltija je govorio kako će tužiti sve medije, novinare i političare koji su tvrdili da je on umiješan u korupciju. Poručio je kako „niko nije iznad zakona pa ni novinari koji nemaju pravo kršiti zakon i činiti krivična djela.“

Najavio je da će tužiti i pojedine medije u Njemačkoj koji su pisali o njegovoj navodnoj umiješanosti u korupciju. 

"Molim da se ovo ne razumije kao atakt na novinarsku profesiju. Zaštita mojih prava odnosi se na prekoračenje onoga što novinari imaju pravo raditi", kazao je Tegeltija. 

Tegeltija je istakao i da će podnijeti disciplinske ali i krivične prijave prijave protiv ljudi iz pravosuđa koji su sugerisali Tužilaštvu BiH da on treba biti osumnjičeni u aferi "Potkivanje" iako je taj postupak bio u toku. 

„Bio sam u centru montirane afere, znam da je montirana i svjedok sam u tom procesu, nisam osumnjičeni. Nije bilo prijatno, nije bilo lako iznijeti, ali ja moram da radim svoj posao najbolje što znam. Neću medijski ponovo da recikliram to smeće od priče", kazao je Tegeltija.

Međutim, izjave Tegeltije bez konkretnih radnji ne shvataju ozbiljno ni stranci niti javnost. Predsjednik VSTV-a učestalo obilazi TV stanice i priča o montiranom slučaju, ali na prava pitanja ne odgovara.

Novinska agencija Patria je još 25. septembra upitala Telegeltiju šta će poduzeti ili je poduzeo da dokaže svoju tvrdnju da je riječ o montaži? Koliku je štetu afera nanijela VSTV-u, kome se obratio za pomoć u zaštiti ove značajne institucije, da li je to Tužilaštvo, OSA, SIPA, Parlament, strancima u BiH, OSCE-u, ambasadama?

Odgovor nismo dobili. Vjerovatno ni nećemo, jer ništa od upitanog nije ni zatraženo. Afera "Potkivanje" mogla bi se samo pridružiti ladici puno neriješenih slučajeva koji opterećuju ovo društvo. 

#BiH