Članak

Granični policajci BiH maltretiraju, tuku i pljačkaju migrante

Od jedinice do jedinice, od prijelaza do prijelaza, različiti su podaci o stvarnoj ulozi, kako graničnih, tako i policajaca koji dolaze u ispomoć. 

Piše Rasim Belko


Bh. graničarima neophodna je ispomoć s obzirom na to da Granična policija BiH nema dovoljno policajaca. U stanje na terenu uvjerili smo se obilazeći granične prijelaze i razgovarajući s graničnim policajcima i građanima u pograničnim područjima. 

Od jedinice do jedinice, od prijelaza do prijelaza, različiti su podaci o stvarnoj ulozi, kako graničnih, tako i policajaca koji dolaze u ispomoć. 

Dok pojedini policajci koji su na ispomoći rade posao graničara kao i graničari, drugi tvrde da ne rade ništa i da su samo formalno na terenu. 

“Sve zavisi od graničara s kojima smo u smjeni. Ako oni rade, onda radimo i mi. Ako graničari ne rade, onda ni mi ne radimo”, kažu nam policajci s kojima smo razgovarali.

S druge strane, granični policajci kažu da im je ispomoć neophodna, jer su na izmaku snaga. Poražavajuće su informacije do kojih smo došli, a tiču se postupanja s migrantima. 

“Česti su slučajevi u kojima granični policajci migrante vraćaju u susjednu državu, ali im prethodno otimaju mobitele, novac i druge vrijedne predmete, ali to ne upisuju u zvanične izvještaje. Otete stvari prisvajaju sebi. Česti su slučajevi da se policajci iživljavaju nad migrantima i tuku ih”, rekao nam je jedan od graničnih policajaca, pod uslovom anonimnosti. 

Stanovnici trebinjske regije, koji žive i kreću se u blizini graničnog pojasa, tvrde da su svjedočili slučajevima u kojima granični policajci zastrašuju migrante pucajući u zrak. Da se to dešavalo, potvrdio nam je i jedan od graničara, koji navodi da “nakon što pucaju u zrak, policajci nadomjeste municiju onom iz privatnog vlasništva, kako ne bi morali u izvještaju navoditi da su koristili oružje”.

Granični policajci maltretiraju migrante i kada nisu u njihovoj zoni odgovornosti. Jedan takav dogodio se prije otprilike mjesec dana. Tako je službeno kombi vozilo Granične policije BiH dvozelo grupu migranata u kampus Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru, a nakon što su migranti tu ostavljeni, vozilo se udaljilo s mjesta događaja. Prema podacima do kojih je Patria došla, ovaj slučaj, kao i registarske oznake kombija Granične policije, evidentiralo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona. Informaciju smo pokušali provjeriti u MUP-u HNK, ali je službenik za odnose s javnošću bio odsutan. Niko drugi, kako kažu iz MUP-a HNK ne može davati izjave.

Također, saznajemo da ima policajaca koji su uključeni u ilegalno prebacivanje migranata, radi finansijske koristi. Ovaj podatak saznali smo u Jedinici Granične policije Zvornik, ali policajci s kojima smo razgovarali kažu da se isto radi u skoro svim jedinicama Granične policije BiH.

Naši izvori govore da se čak prilagođavaju i rasporedi rada policijskih službenika kako bi se mogli baviti tim ilegalnim radnjama. 

“Istina je da su granični policajci u godinama iza nas spriječili ulazak velikog broja migranata, ali postupanje prema migrantima i radnje koje se poduzimaju sigurno su izvan zakonskih okvira. Kada se sagleda rad graničnih i policajaca koji dolaze na ispomoć GP, nameće se mišljenje da se to sve radi svjesno, da se sugeriše sa nekog višeg nivoa, a sve sa nekim ciljem. Možda je cilj pravljenje haosa i slike o nesposobnosti države”, kaže jedan od policajaca koji je išao na ispomoć Graničnoj policiji BiH. 

Dodaje da je vrlo rijetko išao na teren, te da na prste jedne ruke može nabrojati broj migranata koje je uhapsio. I to malo migranata, dodaje, uhapse u urbanim zonama i autobuskim stanicama.

O svemu su, saznajemo, informisani direktor GP BiH i njegov zamjenik, komandir, te načelnici terenskih ureda, ali oni ne čine ništa kako bi to spriječili.

Za jedan od primjera nezakonitog djelovanja GP BiH saznali smo u Terenskom uredu Višegrad. 

Načelnik Terenskog ureda Višegrad Fahrudin Ibrić usmeno je, kako saznaje Patria, naredio policajcima da se ne dozvoljava ulazak u BiH državljanima Turske, da se isti vraćaju, da se pronađe bilo kakav razlog za odbijanje ulaza, bilo da je to nedostatak novčanih sredstava ili bilo koji drugi razlog koji se može nekako podvest pod neku zakonsku tačku kao razlog odbijanja ulaza u BiH. Raniji načelnik Terenskog ureda Višegrad, kako saznajemo, to nije zahtijevao od policijskih službenika, tražio je samo da se radi po zakonu, a ne da se izmišljaju razlozi za odbijanje ulaska u BiH.

Kada se sve sabere, situacija je gotovo identična u svim jedinicama. Od Foče, preko Zvornika, Bijeljine, Trebinja do Višegrada. 

Čini se da policajci koji hoće da rade pošteno i profesionalno, koji tako i rade i koji postupaju prema migrantima onako kako treba, uznemireni su i zgroženi ponašanjem svojih kolega. I nadasve su u manjini. 

#BiH #BiH #Migranti #GraničnaPolicijaBiH #MUPHNK