Članak

Pravde nema - Samo spomenik časnim ljudima u lošem vremenu

Ustajalost nepravde, bezakonja, nepotizma i konstantne krize odavno je opoganila mjesto u kojem živimo i zrak koji dišemo. 

Piše: Rasim Belko


Sunčano je osvanulo 26. oktobarsko jutro. Alipašino Polje jutros je mirno dočekalo novi dan. Istog dana prošle godine, umjesto sunca, počelo je mrakom. Mrakom imena zločin. 

Oko 7 sati ujutro probudio me telefon. S druge strane linije poznati glas i nervozno pitanje “šta se to dešava kod tebe, pa ubili su policajce”. 

Dan je odmakao, grad je prekrila nelagoda straha i panike. U Geteovoj ulici na Alipašinom Polja ubijena su dva policajca. Adis Šehović i Davor Vujinović. Zaustavljeni su u svojoj misiji. Njihova misija bila je sigurnost i zaštita svih nas. Prekinuta je rafalima automatskog oružja. Sat poslije znalo se da su ih ubile profesionalne ubice. Na mjestu ubistva nema čahura. Ima istražitelja,  tužitelja, dugih cijevi, novinara i u blizini građana.

Godinu poslije, mjesto isto. Opet je Geteova puna policajaca, građana, novinara. Na mjestu gdje je zaustavljen Adisov i Davorov put danas je otkriven spomenik njihovoj borbi. Organizovan je i turnir, posjetit će policijske delegacije i mjesta vječnih počivališta dvojice policajaca. 

Ali…

Ubice su slobodne. Ni godinu poslije, niko ne zna ko su ubice, nalogodavci i šta su motivi. Promijenila se glava MUP-a Kantona Sarajevo. Novi ministar, novi komesar i novi portparol. 

Pitanje staro. Ko je ubio Adisa i Davora? Odgovora nema. 

Dva dana nakon ubistva iz Tužilaštva i MUP-a KS naveli su: "Budući da je u toku istraga i intenzivna potraga za osumnjičenima, u ovom momentu ne možemo saopćiti više detalja. Kada budemo raspolagali sa konkretnim informacijama, javnost će biti blagovremeno obaviještena".

Konkretnih detalja nema. 

Tužilaštvo Kantona Sarajevo, u saopćenju uoči godišnjice ubistva poručuje: “Tužilački i policijski tim i dalje intenzivno radi na rasvjetljavanju krivičnog djela ubistva sarajevskih policajaca Davora Vujinovića i Adisa Šehovića. U dosadašnjem toku istrage saslušani su brojni svjedoci, izvršena vještačenja i preduzete druge radnje dokazivanja, o čijim rezultatima ne možemo u ovom momentu obavijestiti javnost, jer bi eventualno otkrivanje moglo dovesti u opasnost cilj istrage koja je u toku”.

Kažu intenzivno tragaju. Toliko intenzivno da nemaju osumnjičenih, niti znaju ko bi mogli biti osumnjičeni.

U pritvoru je Tužilaštvo KS mjesecima držalo Srećka Trifkovića. Mafijaša spremnog da ubije. Valjda je zbog toga bio legitimna meta da ga se dovede u vezu s ubistvom sarajevskih policajaca. 

Međutim, intenzivna istraga, o kojoj ne smiju govoriti, nije uspjela optužiti Trifkovića za ubistvo policajaca. Nakon konstantnog produžavanja pritvora, Tužilaštvo KS shvatilo je da Trifkovićem više ne može kupovati vrijeme. Trifković je sada u zatvoru, zbog učešća u ubistvu Damira Ostojića. 

Ista priča je i sa Milošem Obradovom. I on se dovodio u vezu s ubistvom Adisa i Davora. Ali, nakon što mu više nisu mogli produžavati pritvor, pustili su ga. Pridružio se Obradov Trifkoviću, jer je i on osumnjičen za ubistvo Ostojića. 

O kakvoj onda istrazi govori Tužilaštvo KS. Tužilaštva u Bosni i Hercegovini odavno su izgubila smisao, jer ih vode politički podanici i nesposobni tužioci. Zbog toga je istina o ubistvu sarajevskih policajaca zarobljena u istrazi o kojoj se ne smije govoriti. 

Sve je manje nade da će pravda stići ubice časnih policajaca. Više istražiteljskih mozaika sklopili su novinari, nego istražioci Tužilaštva. Možda novinari i znaju ko su ubice, ali ne smiju reći, zbog interesa istrage. 

Dan je na zalasku. Priča o Adisu i Davoru bit će u fokusu danas. Sutra je vrijeme za nove priče, o Memiću, Dragičeviću, Kruniću...

Ustajalost nepravde, bezakonja, nepotizma i konstantne krize odavno su opoganile mjesto u kojem živimo i zrak koji dišemo. 

Oni zdravi shvatili na vrijeme i pobjegli. Za vas koji ste ostali važi ona stara narodna “čuvaj se i Bog će te čuvati”. Zato se pazite, niko ne voli pozive uznemirenih glasova.

I ne morate brinuti za pravdu. Pravde nema. Časnih i hrabrih je sve manje. Ima spomenika, oni svjedoče da je časnih i hrabrih bilo, ali ih je progutalo loše vrijeme i još lošiji sistem. 

#BiH #TužilaštvoKS #AdisŠehović #DavorVujinović #MUPKS