Objavljeno u kategoriji BiH na 21.10.2019 17:33:00

Bevandino saopćenje nije obmanulo javnost: Nisu narodi u 'svađi', nego SDA, HDZ i SNSD

Foto Arhiv

Piše: A. Čorbo-Zećo


Vrijeme je da se prestane s optužbama i prebacivanjem krivnje jednih na druge i da konačno uradimo ono što je zakonska obveza i za što su nam birači dali glas. Moramo formirati novo Vijeće ministara i krenuti rješavati važna pitanja kojih je svakim danom sve više. Ovakvo stanje zaustavlja reforme i prilike da BiH ostvari napredak u približavanju Europskoj uniji, kazao je Vjekoslav Bevanda, zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH i ministar finansija BiH.

Nejasno je da li je ovakvu izjavu Bevanda proslijedio stranačkom šefu Draganu Čoviću, kao i bliskom suradniku Miloradu Dodiku, koji imaju uslove za formiranje vlasti. 

Izborni zakon po željama Čovića ključan je za formiranje Vlade FBiH, a Vijeće ministara BiH neće se formirati dok se ne postigne dogovor oko slanja ANP-a.

I tako kaže Bevanda da je u BiH važno raditi više i jače na vraćanju povjerenja među narodima, što je i obveza političkih predstavnika svih naroda. Nužan je dogovor svih strana, te postavljanje realnih ciljeva koji će biti što prije i provedivi. Nikako da shvate da nisu narodi posvađani nego tri „partnerske“ stranke HDZ, SNSD i SDA, te da njihovi skoro lični interesi dovode do blokada.

Ali, lakše je posvađati narod, no odstupiti od svojih zahtjeva. 

Imajući u vidu predstojeći sastanak HDZ BiH i SDA koji je zakazan za idući ponedjeljak, 28. oktobra, Bevandino saopćenje za javnost može biti i upozorenje. Nadaju se, kaže Bevanda, da će ovaj sastanak biti ujedno i završna faza u dogovorima oko formiranje vlasti kako bi država normalno funkcionirala i pomogla prije svega građanima u rješavanju njihovih životnih pitanja.

I onda priča kako HDZ BiH ničim nije uvjetovao formiranje vlasti, osim poštivanjem Ustava i zakona, vrati stvari na početak. 
Izborni zakon!.

„Izborni zakon se mora promijeniti, to je preduvjet bilo kakvog normalnog funkcioniranja svih vlasti u BiH. I danas je najveća odgovornost na HDZ-u i SDA-u, kao predstavnicima hrvatskog i bošnjačkog naroda u BiH“, kaže Čović.

Lider HDZ-a Dragan Čović od početka pregovora oko izmjena Izbornog zakona BiH svojim maksimalističkim zahtjevima drži u blokadi cijelu državu. Čović je od početka pregovora jasno dao do znanja svima da će Izborni zakon biti onakav kakav njemu odgovara ili neće biti ni izmijenjen.

Brojni predstavnici opozicije i nezavisni intelektualci upozoravali su na opasne namjere Dragana Čovića. Upozoravali su da je Dragan Čović spreman ići do kraja, pa i do izazivanja neke vrste sukoba kako bi ostvario svoj cilj. 

Oni koji su upozoravali na Čovićeve opasne namjere okarakterisani su kao bošnjački nacionalisti i ratni huškači.

Bevandino saopćenje uoči sastanaka ne sluti na dobro. Umirujuće riječi i optimizam iza njih kriju novu podvalu, koju su SDA predstavnici dužni otkriti, u suprotnom bit će sudionici u ostvarenju Čovićevog paklenog plana.

HDZ je već odavno u Hercegovini uspostavio neku vrstu svog entiteta u kojem ima skoro apsolutnu vlast. Do konačnog cilja Čoviću je još potrebna samo izborna jedinica kroz koju bi imao zagarantiranu poziciju člana Predsjedništva BiH.


Tagovi

hdz sda snsd Milorad Dodik Dragan Čović Vjekoslav Bevanda

Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android