Članak

Bevandino saopćenje nije obmanulo javnost: Nisu narodi u 'svađi', nego SDA, HDZ i SNSD

Ali, lakše je posvađati narod, no odstupiti od svojih zahtjeva. 

Piše: A. Čorbo-Zećo


Vrijeme je da se prestane s optužbama i prebacivanjem krivnje jednih na druge i da konačno uradimo ono što je zakonska obveza i za što su nam birači dali glas. Moramo formirati novo Vijeće ministara i krenuti rješavati važna pitanja kojih je svakim danom sve više. Ovakvo stanje zaustavlja reforme i prilike da BiH ostvari napredak u približavanju Europskoj uniji, kazao je Vjekoslav Bevanda, zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH i ministar finansija BiH.

Nejasno je da li je ovakvu izjavu Bevanda proslijedio stranačkom šefu Draganu Čoviću, kao i bliskom suradniku Miloradu Dodiku, koji imaju uslove za formiranje vlasti. 

Izborni zakon po željama Čovića ključan je za formiranje Vlade FBiH, a Vijeće ministara BiH neće se formirati dok se ne postigne dogovor oko slanja ANP-a.

I tako kaže Bevanda da je u BiH važno raditi više i jače na vraćanju povjerenja među narodima, što je i obveza političkih predstavnika svih naroda. Nužan je dogovor svih strana, te postavljanje realnih ciljeva koji će biti što prije i provedivi. Nikako da shvate da nisu narodi posvađani nego tri „partnerske“ stranke HDZ, SNSD i SDA, te da njihovi skoro lični interesi dovode do blokada.

Ali, lakše je posvađati narod, no odstupiti od svojih zahtjeva. 

Imajući u vidu predstojeći sastanak HDZ BiH i SDA koji je zakazan za idući ponedjeljak, 28. oktobra, Bevandino saopćenje za javnost može biti i upozorenje. Nadaju se, kaže Bevanda, da će ovaj sastanak biti ujedno i završna faza u dogovorima oko formiranje vlasti kako bi država normalno funkcionirala i pomogla prije svega građanima u rješavanju njihovih životnih pitanja.

I onda priča kako HDZ BiH ničim nije uvjetovao formiranje vlasti, osim poštivanjem Ustava i zakona, vrati stvari na početak. 
Izborni zakon!.

„Izborni zakon se mora promijeniti, to je preduvjet bilo kakvog normalnog funkcioniranja svih vlasti u BiH. I danas je najveća odgovornost na HDZ-u i SDA-u, kao predstavnicima hrvatskog i bošnjačkog naroda u BiH“, kaže Čović.

Lider HDZ-a Dragan Čović od početka pregovora oko izmjena Izbornog zakona BiH svojim maksimalističkim zahtjevima drži u blokadi cijelu državu. Čović je od početka pregovora jasno dao do znanja svima da će Izborni zakon biti onakav kakav njemu odgovara ili neće biti ni izmijenjen.

Brojni predstavnici opozicije i nezavisni intelektualci upozoravali su na opasne namjere Dragana Čovića. Upozoravali su da je Dragan Čović spreman ići do kraja, pa i do izazivanja neke vrste sukoba kako bi ostvario svoj cilj. 

Oni koji su upozoravali na Čovićeve opasne namjere okarakterisani su kao bošnjački nacionalisti i ratni huškači.

Bevandino saopćenje uoči sastanaka ne sluti na dobro. Umirujuće riječi i optimizam iza njih kriju novu podvalu, koju su SDA predstavnici dužni otkriti, u suprotnom bit će sudionici u ostvarenju Čovićevog paklenog plana.

HDZ je već odavno u Hercegovini uspostavio neku vrstu svog entiteta u kojem ima skoro apsolutnu vlast. Do konačnog cilja Čoviću je još potrebna samo izborna jedinica kroz koju bi imao zagarantiranu poziciju člana Predsjedništva BiH.

#BiH #Hdz #Sda #Snsd #MiloradDodik #DraganČović #VjekoslavBevanda