Članak

Svečana promocija 7. decembra: Čavaljuga ne može biti dekan, diplome mora potpisati druga osoba

Na pitanje ko će potpisati diplome u ime Medicinskog fakulteta, Škrijelj je kazao da to mora biti ovlaštena osoba u skladu sa Zakonom.

Piše: Amra Varatanović

Upravni odbor Univerziteta u Sarajevu sa osam glasova za i dva protiv na jučerašnjoj sjednici odbacio je rješenje Kantonalne uprave za inspekcijske poslove kojim je zatraženo poništavanje odluke UO o razrješenju dekanese Medicinskog fakulteta u Sarajevu Semre Čavaljuga. Isto je zatraženo i od rektora Univerziteta u Sarajevu Rifata Škrijelja. 

Kantonalni sud pravosnažno je odbio žalbu Semre Čavaljuga koja je tražila mjeru osiguranja odnosno poništenje odluke Upravnog odbora Univerziteta u Sarajevu od 11. decembra 2018. godine koji je prijevremeno razriješio dužnosti dekanese. Također je zatražila i poništenje Odluke rektora UNSA Rifata Škrijelja od 13. novembra 2018. godine kojom je razriješio dužnosti Čavaljugu. Sud je naveo da se u konkretnom slučaju primjenjuje važeći Zakon o visokom obrazovanju KS koji je stupio na snagu u avgustu 2017. godine. 

I dok Čavaljuga uz podršku članova Nastavno-naučnog vijeća pokušava izdejstvovati svoj ostanak na mjestu dekanese, u Tužilaštvu KS aktivno se radi na predmetu o dešavanjima na Medicinskom fakultetu. Krivičnu prijavu za lažno predstavljanje i nenamjensko trošenje sredstava podnio je rektor Škrijelj. Protiv Čavaljuge i drugih osoba krivičnu prijavu je podnio i profesor Ismet Gavrankapetanović kojeg mjesecima i pored sudske presude Čavaljuga ne vraća u nastavni proces Medicinskog fakulteta gdje je dobio otkaz nakon što je napustio Klinički centar Univerziteta u Sarajevu na čijem je čelu Sebija Izetbegović. 

Kako bi se situacija dodatno zakomplicirala Nastavno-naučno vijeće Medicinskog fakulteta jučer je održalo vanrednu sjednicu na kojoj je predloženo da nastavnici i saradnici Medicinskog fakulteta obustave izvođenje nastave na svim ciklusima studija i na svim fakultetima gdje su angažovanu u nastavi zbog, kako navode, neodgovarajuće naknade u skladu sa realiziranim fondom sati nastave. 

Također nervoza je sve veća jer se bliži i datum svečane promocije diplomanata i magistranata koja je zakazana za 7. decembar u dvorani Huan Antonio Samaranch. Prošle godine studenti Medicinskog fakulteta po nalogu rukovodstva Fakulteta nisu se pojavili na svečanoj promociji već je Medicinski fakultet organizirao zasebnu svečanost u Bosanskom kulturnom centru gdje su podijeljene diplome. Kao razlog za bojkot zajedničke promocije NNV je istaklo polaganje prilagođene zakletve za diplomante fakulteta medicinske grupacije umjesto originalne Hipokratove zakletve koju bi trebali položiti ljekari. Zahtjev Senatu da se polaže Hipokratova zakletva prošle godine upućen je prekasno. 

Rektor Rifat Škrijelj kazao je za Novinsku agenciju Patria da će predložiti Senatu UNSA-e da na svečanosti 7. decembra ljekari s Medicinskog fakulteta polažu Hipokratovu zakletvu, a ostali diplomanti iz medicinske grupacije onu koja se i ranije čitala.   

Na pitanje ko će potpisati diplome u ime Medicinskog fakulteta, Škrijelj je kazao da to mora biti ovlaštena osoba u skladu sa Zakonom. U ovom slučaju to ne može biti Čavaljuga. 

„Ja ću na tome insistirati kako bi studenti dobili diplome u skladu sa Zakonom i Statutom jer ne želim da studenti dobiju diplome na kojim će biti potpis zbog kojeg ih neko može dovoditi u pitanje“, kazao je Škrijelj. 

Rektora smo upitali i može li desiti da Medicinski fakultet ipak napravi odvojenu promociju na šta je kazao da je obaveza organizacionih jedinica da se ponašaju u skladu sa odlukama Senata. 

Također bit će zaustavljen bilo kakav pokušaj zloupotrebe diploma koje je rektor potpisao, a kako bi se organizirale posebne promocije mimo zvanične koju organizira Univerzitet u Sarajevu već godinama unazad. 

#BiH #TužilaštvoKS #MedicinskiFakultet #UniverzitetUSarajevu #RifatŠkrijelj