Članak

PRVI PUT Zbog nacionalističkih ispada Dronjića UN uputio BiH protestnu notu!

Dronjić je za vrijeme intervjua pomenuo nacionalnost rezidentnog predstavnika UNDP-a u BiH s namjerom da negativno predstavi navodni rejting Bosne i Hercegovine u Organizaciji ujedinjenih nacija.

SARAJEVO, (Patria) - Bosna i Hercegovina je po prvi put od UN-a dobila protestnu notu i to zbog Ivice Dronjića, bivšeg ambasadora u UN-u, inače kadra Dragana Čovića kojeg je sa ambasadorskog mjesta smijenio Željko Komšić, predsjedavajući Predsjedništva BiH. Nota je upućena zbog nacionalističkih ispada Dronjića.

“Ured Rezidentnog koordinatora Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini želi informirati ministarstvo vanjskih poslova o izjavi ambasadora Ivice Dronjića za vrijeme intervjua 23. septembra 2019. na TV N1 (Dan uživo), te zatražiti pojašnjenje.

Dronjić je za vrijeme intervjua pomenuo nacionalnost rezidentnog predstavnika UNDP-a u BiH s namjerom da negativno predstavi navodni rejting Bosne i Hercegovine u Organizaciji ujedinjenih nacija. Želimo naglasiti da kao organizacija koja daje veliki značaj odnosu sa svim svojim 193 zemlje članice, te je zasnovana na pretpostavci punog poštovanja jednakosti i ljudskih prava, takve izjave smatramo neprihvatljivim. Bosna i Hercegovina je krajnje vrijedan partner i doprinosi radu Ujedinjenih nacija.

Ujedinjene nacije i Bosna i Hercegovina su također zasnovale i održavaju vrlo uspješno partnerstvo na razvoju programa u Bosni i Hercegovini koji je rezultirao ukupnom investicijom od 250 miliona dolara za unaprijeđenje života građana BiH u posljednje četiri godine.

Iskreno se nadamo da je izjava ambasadora Dronjića izoliran slučaj te da ne predstavlja zvanični stav ministarstva vanjskih poslova niti Vijeća ministara BiH”, stoji u dokumentu do kojeg je došla novinska agencija Patria.

Inače, Dronjić je još uvijek uposlenik Ministarstva vanjskih poslova BiH, a nadležni u ovom ministarstvu sigurno će morati poduzeti adekvatne mjere, shodne činjenici da je BIH UN poslao notu upozorenja.


#BiH