Članak

Izetbegović na Kongresu: Relaksirati odnose sa HDZ, postaviti granice Dodiku

Govorio je Izetbegović i o procesu čišćenja SDA kazavši da su neki otišli sami, a neki i na drugačiji način. 

SARAJEVO, (Patria) – Bakir Izetbegović, predsjednik SDA obratio se 7. Kongresu SDA. Napomenuo je da odnosi u trouglu BiH, Srbija i Hrvatska nisu napredovali.

„Srbija i Hrvatska su ulagali u naoružanje, pitanje demarkacije nije riješeno, trošenje vodnih resursa od strane Hrvatske i Srbije bez naknade, Hrvatska nije vratila imovinu BiH, počela je izgradnja Pelješkog mosta, presude za UZP Prlić i grupa i Karadžiću sezale su do ratnih vlada Srbije i Hrvatske ali nisu dovele do pijeteta žrtvama, krenulo se sa glorificiranjem i veličanjem ratnih zločina i zločinaca“, kazao je Izetbegović.  

On je kazao da je počelo relativiziranje istine. 

„Iz vrha Tužilaštva i Suda BiH odstranjeni su Bošnjaci i počeli su procesi protiv uglednih komandanata i generala Armije RBIh i kadrova MUP-a koji prolaze pravosudnu golgotu. Izjednačavanje branioca i agresora skinulo bi odgovornost sa počinilaca“, kazao je Izetbegović dodavši da ovakvo pravosuđe odgovara samo nekolici političara. 

Kazao je da nema reakcije kada Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a organizuje protivustavne referendume, vrši blokadu rada PS BiH. Posebno je Izetbegović govorio o odnosu SDA i HDZ kada je riječ o Izbornom zakonu.

„Model na kojem se insistira je u koliziji sa mišljenjem EK, obesmislio bi građanski princip i postojanje multietničkog principa stranaka. Treba raditi na relaksaciji odnosa SDA i HDZ, podržati ugovor IZ sa državom“, kazao je Izetbegović. 

Govorio je Izetbegović i o procesu čišćenja SDA kazavši da su neki otišli sami, a neki i na drugačiji način. 

„Mnoga nekada važna lica nisu više s nama. Mediji više ne prozivaju kadrove SDA za korupciju.“

Govoreći o formiranju vlasti potvrdio je da će imenovanje Vijeća ministara BiH, Vlade FBiH i Vlade KS ići u paketu kada se dogovore sa HDZ-om.

Dodao je da je potpisan solidan Sporazum sa SNSD-om i HDZ BiH o principima formiranja vlasti te da bi njegovo dosljedno provođenje doveo do najvećih integracijskih procesa u BiH nakon rata. 

"Milorad Dodik nastavio se suprotstavljati slanju ANP-a u Brisel. Pokušava se nametnuti volja entiteta državi i provođenje usvojenih zakona po principu švedskog stola. Ako pristanemo na ovo bit ćemo krivi za sve dalje ucjene. SNSD je već napravio blokdu PS BiH, sada prijeti nizom mjera koje su udar na Dejtonsku BiH, između ostalog vraćanje nadležnosti sa državnog na entitetski nivo. Treba znati reći dosta je i to je ovakav trenutak. Moramo im pokazati gdje su granice. Međunarodna zajednica konačno se probudila. Vrijeme je da se svi u BiH, uključujući SNSD i njihovog predsjednika da nauče poštovati Ustav, zakone, partnere, komšije", kazao je Izetbegović.  

#BiH