Članak

Uprava uputila izvinjenje Čoviću zbog neugodnosti koje je doživio nakon gašenja Aluminija

Aluminij je ugašen početkom juna, nakon što je dug kompanije dosegao oko 400 miliona KM, od čega najveći dio za električnu energiju

MOSTAR, (Patria) - Uprava Aluminija iz Mostara uputila je pismo izvinjenja predsjedniku HDZ-a BiH Draganu Čoviću, zbog, kako su naveli, neugodnosti koje je Čović doživio nakon gašenja Aluminija.

“Članovi Nadzornog odbora i Uprave društva Aluminij smatraju potrebnim zahvaliti vam za cjelokupan doprinos i zalaganje koje ste učinili u proteklom razdoblju – navodi se u pismu koje je u subotu objavio Večernji list, prenosi Novinska agencija Patria.

“Nakon protesta radnika Aluminija i orkestriranih medijskih napada na vas i na stranku koju vodite, potrebno je istaknuti da ste vi, unatoč težini situacije koja nas je sve pogodila, konkretno i nedvosmisleno stali iz svih zaposlenika Aluminija…”, navodi se, između ostalog, u pismu u kojem se ističe i to da Upravu i Nadzorni odbor Aluminija naročito žalosti činjenica da je Čović i lično “morao doživjeti neugodnosti”.

Aluminij je ugašen početkom juna, nakon što je dug kompanije dosegao oko 400 miliona KM, od čega najveći dio za električnu energiju. Oko 900 radnika ostalo je bez posla, što je uzrokovalo proteste ispred centrale HDZ-a BiH u Mostaru.

Iz opozicije su optužili da je Aluminij godinama bio bankomat HDZ-a, jer je ta politička partija imenovala članove Upravu i Nadzornog odbora Aluminija, i da sada zbog kraha kompanije treba snositi posljedice.

U toku su pregovori između Uprave Aluminija, Vlade FBiH kao i nekoliko potencijalnih investitora kako bi se pokušao ponovo pokrenutio barem dio proizvodnje u Aluminiju.

 
 

#BiH