Članak

Do utorka novi sastanak Izetbegovića, Dodika i Čovića

Situacija iza 5. avgusta zakomplicirala, jer se različito tumače potpisani Principi

SARAJEVO, (Patria) - Sastanak predsjednika SNSD-a, HDZ-a i SDA, Milorada Dodika, Dragana Čovića i Bakira Izetbegovića trebao bi se održati najkasnije do utorka, 20. avgusta, kada su zakazane dvije sjednice Predsjedništva BiH, saznaje Novinska agencija Patria.

Još uvijek se čeka na zvaničnu potvrdu ove informacije.

Novi sastanak je usaglašen tokom jučerašnjeg razgovora šefa Delegacije EU u BiH Larsa-Gunnara Wigemarka i Dodika na Jahorini. Razgovor Wigemarka i Dodika trajao je oko dva sata, a Wigemark bi trebao posredovati i tokom nove runde pregovora predsjednika nacionalnih partija u BiH.

Dodik je ranije izjavio da odbija poslati svoju delegaciju u Ambasadu SAD-a u Sarajevu, gdje su se trebali približiti stavovi oko ANP-a. 

Ranije, 5. avgusta u Sarajevu je održan sastanak lidera političkih stranaka i šefa delegacije Evropske unije u BiH Larsa Gunara-Vigemerka oko deblokade formiranja vlasti. Predsjednici SDA, SNSD-a i HDZ-a BiH tada su postigli dogovor u vezi sa formiranjem Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, te potpisali Principe za formiranje vlasti na nivou Bosne i Hercegovine.

Situacija iza toga se zakomplicirala, jer se različito tumače potpisani Principi, a koji se odnose na usvajanje Godišnjeg nacionalnog plana (ANP) bez kojeg Željko Komšić i Šefik Džaferović neće podržati SNSD-ovog Zorana Tegeltiju za budućeg državnog premijera.

#BiH