Članak

Stvarna vrijednost najskupljeg kioska na Baščaršiji manja od 80.000 KM

S obzirom da TZ KS za sada nema namjeru platiti ovaj kiosk, sve upućuje na to da bi cijeli slučaj mogao završiti na sudu.   

SARAJEVO, (Patria) - Krajem maja Turistička zajednica Kantona Sarajevo dobila je opomenu pred tužbu zbog neplaćanja preduzeću Dinalsa 252.000 KM za projektovanje i izgradnju kioska na Baščaršiji. Direktor TZ KS Nermin Muzur kazao je u četvrtak na Bjelašnici da predstoji prava borba kako bi se utvrdila stvarna vrijednost tzv. turističkog info centra. 

Preduzeće Dinalsa je putem postupka javne nabavke u novembru 2018. godine dobilo projekt projektovanja i izgradnje ovog objekta po sistemu "ključ u ruke", ali je njegova cijena nerealna bez obzira na lokaciju odnosno što se nalazi na samoj Baščaršiji. Objekat je završen u februaru ove godine, ali još nije predat na korištenje TZ KS.

Za 250.000 KM moglo se napraviti barem pet takvih objekata, kaže jedan sarajevski arhitekta koji je dobro upoznat sa cijelim slučajem. 

"Na koji god način računate kvadrat prostora, materijal koji je korišten, lokacija, svi fini radovi ne može se doći do te cifre", kaže arhitekta.

Kako Novinska agencija Patria saznaje već je izvršena procjena od jedne priznate institucije koja radi takve nadzore i utvrđeno je da je maksimalna vrijednost projekta koji je radila Dinalsa nešto niža od 80.000 KM.  

Projekat izgradnje najskupljeg turističkog info centra odobren je za vrijeme bivšeg direktora TZ KS Midhata Hubijara.

S obzirom da TZ KS za sada nema namjeru platiti ovaj kiosk, sve upućuje na to da bi cijeli slučaj mogao završiti na sudu.   

#BiH