Članak

Ured disciplinskog tužioca uputio žalbu na odluku u slučaju Tegeltija

Tegeltija je negirao umiješanost u korupciju, a brojni članovi pravosudne zajednice mišljenja su da je Tegeltija imao neprimjeren kontakt sa Aleševićem. 

SARAJEVO, (Patria) - Ured disciplinskog tužioca (UDT) uputio je žalbu na odluku Prvostepene disciplinske komisije Visokog sudskog i tužilačkog vijeća koja je odbila disciplinsku tužbu UDT-a podnesenu protiv predsjednika VSTV-a Milana Tegeltije. Također je odbijen i prijedlog UDT-a za privremenim Tegeltijinim udaljenjem s funkcije. Ured disciplinskog tužioca izjavio je žalbu Drugostepenoj disciplinskoj komisiji VSTV-a BiH, saznaje Novinska agencija Patria.

Predsjednik VSTV-a našao se u centru pravosudnog skandala. Privrednik iz Velike Kladuše Nermin Alešević snimio je kako inspektoru Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) Marku Pandži daje novac, dok mu Pandža na tom snimku govori da će tim novcem „potkovati“ predsjednika VSTV-a Tegeltiju, kako bi ubrzao proces koji u Tužilaštvu Kantona Sarajevo stoji već više od dvije godine, a koji je Alešević pokrenuo protiv više lica iz BiH, računajući i visokorangirane političare.

Tegeltija je negirao umiješanost u korupciju, a brojni članovi pravosudne zajednice mišljenja su da je Tegeltija imao neprimjeren kontakt sa Aleševićem. 

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko reagirao je nakon što je odbijen prijedlog UDT-a, ističući da je iznenađen odlukom disciplinske komisije Visokog sudskog i tužilačkog vijeća koja je odbila primjenu odredaba Zakona o VSTV-u na jednog člana Vijeća.

„Ova odluka pruža u praksi nekažnjivost svim članovima Vijeća“, poručili su iz OHR-a.

Visoki predstavnik apelira na Vijeće da poduzme potrebne korake kako bi ispravilo ovu situaciju i ponovo izgradilo povjerenje javnosti u ovu krucijalnu instituciju.
 

#BiH